• Alles
 • (1)
  Bijeenkomst
 • (2)
  Theater
 • (1)
  Evenement
 • (1)
  Cursus-Workshop

Alexis Descharmes & Alexandra GreffinKlein

dinsdag 27 april 20:00 uur

Het Franse duo Alexis Descharmes (cello) en Alexandra Greffin-Klein (viool) brengt een dubbelportret van Elliott Carter en Kaija Saariaho, componisten met een sterk verschillend oeuvre. Carter concentreerde zich in zijn muziek op formele structuren. Kaija Saariaho baseert zich op boventoonreeksen. Ze schreef Etincelles voor de dertigste verjaardag van Descharmes.

Alexis Descharmes en Alexandra Greffin-Klein zetten twee componisten naast elkaar uit verschillende generaties en met een groot onderling verschil in benadering. Geboren aan het begin van de twintigste eeuw werd de Amerikaan Elliott Carter gevormd door zijn contacten met de kring van avantgardistische componisten, waar onder meer Charles Ives, Henry Cowell en Edgard Varèse deel van uitmaakten. Carters muziek draagt een onmiskenbaar stempel van het interbellum. Voor hem was componeren vooral een spel met structuren. Zijn werk zit vol contrasten en kan hoogst expressief zijn, zoals in Statement – Remembering Aaron voor solo viool.

De muziek van Kaija Saariaho is op een heel ander fundament gebouwd. Studies bij Tristan Murail en Gérard Grisey openden nieuwe deuren voor haar. De structuren waar zij mee werkt vloeien voort uit de elementen waar individuele tonen uit bestaan. Daarmee maakt ze muziek die aards kan klinken maar ook transparant, ijl en breekbaar. Aure, dat blijkbaar verwijst naar een zachte en geurige ochtendbries, combineert beide kanten.


deel deze activiteit

Locatie

Het Cenakel
Tilburg
Cenakel 1
5022KK


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden