• Alles
 • (4)
  Film
 • (1)
  Fiets-Wandeltocht
 • (1)
  Overig
 • (1)
  Algemeen
 • (1)
  Bijeenkomst
 • (1)
  Inloop-Opendag
 • (5)
  Evenement
 • (14)
  Muziek
 • (4)
  Cursus-Workshop
 • (3)
  Kinderevenement

Het werk van Lisette de Greeuw: geïnspiree

vrijdag 10 juli 0:00 t/m zondag 9 augustus 0:00 uur

Lisette de Greeuw woont en werkt in Gent. Haar werk draait om denken en de achterliggende structuur daarvan. Haar tekeningen kenmerken zich door herhalende geometrische symbolen en lijnen, die doen denken aan borduur- en breipatronen. Hierbij gebruikt ze haar achtergrond in de textielkunst, een discipline die historisch gezien gelinkt kan worden aan Tilburg als textielstad, en binaire sytemen. Lisette de Greeuw is de tweede kunstenaar die haar werk presenteert in WARP, het nieuwe programma met regionale kunstenaars in de vitrine van SEA Foundation in Tilburg.

Complexe systemen geïnspireerd door textieltradities

Met haar werk tracht de Greeuw haar gedachten, analyses en andere informatiepatronen te organiseren en betekenis te geven. Ze giet deze denkpatronen in de vorm van zelfbedachte systemen, die met elke herhaling steeds complexer en genuanceerder worden.

Haar zeer minutieuze tekeningen doen denken aan borduur- en breipatronen. Notation Language, bijvoorbeeld, bestaat uit een raster gevuld met nauwkeurige, met de hand getekende symbolen die elk staan voor een kleur. Hiermee kan het werk ‘vertaald' worden tot een gekleurde versie. Haar tekeningen representeren dus geen visuele werkelijkheid, maar demonstreren een zelfbedacht systeem dat gelezen en vertaald kan worden. Ze verwijst hiermee naar de taal als communicatiesysteem die niet altijd even toereikend genoeg is, en waar zaken soms lost in translation gaan. Wat gaat er verloren, en wat wordt er gewonnen wanneer we blijven vertalen? De kijker speelt hierin een belangrijke rol, die de schematische tekening interpreteert en daarbij misschien dingen bij denkt, of juist weglaat.

Het werk van Lisette de Greeuw staat in een lange traditie waarin de kunst van het weven de weg vrij heeft gemaakt voor de nu zo belangrijke programmeertaal. Waar een binaire computercode bestaat uit nullen en enen, wordt een geweefd stuk textiel opgebouwd uit de verticale schering (warp) en horizontale inslag (weft). Het domein van de logische programmeertaal wordt tegenwoordig vooral als iets ‘mannelijks’ wordt gezien, maar haar basis ligt in de ‘vrouwelijke’ textieltraditie. Deze overeenkomst komt terug in het werk van de Greeuw, die tijdens haar studies zich zowel heeft verdiept in de textielkunst als de discrete wiskunde.

WARP

WARP is een gecureerd project dat kunstwerken tentoonstelt in de beperkte ruimte van de vitrine van SEA Foundation. Het doel van WARP is om een portfolio van regionale en nationale kunstenaars samen te stellen en het project te verbinden met het succesvolle internationale artist in residence programma. WARP ontleent zijn naam aan een term die veel gebruikt wordt in de textieltraditie. Warp bepaalt de richting van de draden bij het weven. Kettingdraden lopen verticaal en geven structuur aan de woof; de inslagdraden die om de ketting worden gewikkeld. Organisaties zoals SEA Foundation lijken op de schering: een verzameling draden die op hun plaats worden gespannen en die een kader en een bepaalde richting aangeven. Voor WARP nodigen we kunstenaars uit om nieuwe werken te maken en hun praktijk over en onder te tekenen zoals de inslagdraden. Het resultaat is een stof die gemaakt is door samenwerking, experiment, vakmanschap en vertrouwen. De andere deelnemers aan WARP zijn: Sabine de Graaf, Peng Zhang en Risja Steeghs.

Tentoonstellingsdata: 10.07.2020 - 09.08.2020

Kunstenaar: Lisette de Greeuw

Plaats: Stichting SEA, Tivolistraat 22, 5017HP Tilburg

Openingstijden: 24/7


deel deze activiteit

Locatie

SEA Foundation
Tilburg
Tivolistraat 22
5017hp


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden