• Alles
 • (1)
  Bijeenkomst
 • (6)
  Theater
 • (1)
  Evenement
 • (1)
  Muziek
 • (1)
  Cursus-Workshop

My Mother's Daughter

vrijdag 29 januari 13:00 t/m vrijdag 16 april 17:00 uur

Foto: Replika_Photo@Nahmlos_Commisioned by Roskilde Festival

Van 29 januari tot 16 april, toont SEA Foundation de groepstentoonstelling ‘My Mother’s Daughter’. We houden van onze moeder, verachten haar of verlangen naar een moeder wanneer we er geen hebben. In de tentoonstelling laten verschillende kunstenaars zien wat een moeder voor hen betekent, vanaf de geboorte van het kind tot de dood van de moeder.

Moeders

Moeders. Een ultiem universeel maar tegelijkertijd hoogstpersoonlijk begrip. Ondanks dat niet iedereen een moeder in zijn leven heeft, verhoudt iedereen zich op de een of andere manier tot het thema.

Door de jaren heen is het beeld dat wij hebben van een moeder of van het moederschap sterk veranderd door onder andere het feminisme, psychoanalytici als Sigmund Freud en verschillende filosofen zoals Simone de Beauvoir, Jean-Jacques Rousseau en Hannah Arendt. Waar de archetypische moeder een verzorgende, liefdevolle vrouw is, is het beeld inmiddels sterk verbreed en kan ‘moeder’ op ontelbaar manieren worden ingevuld.

Moeder-kind relatie

Op het moment dat we worden geboren veranderd onze relatie met onze moeder, we zijn ineens niet meer fysiek verbonden. Deze veranderlijkheid continueert de rest van onze relatie en wordt gekenmerkt door een aantal mijlpalen zoals geboorte, kind-zijn, puberteit, volwassen worden, het zelf moeder worden en de dood. In sommige moeder-kind relaties worden de fases niet op de gebruikelijke manier of volgorde doorlopen, bijvoorbeeld door het vroegtijdig overlijden van de moeder of het kind. Dit resulteert erin dat niet alle fases doorlopen kunnen worden. Door de afwezigheid van moeder of kind blijft er enkel verlangen, gemis en fantasie over die voor de invulling van de verschillende fases moet zorgen.

De tentoonstelling toont een ideaal beeld van de moeder-kind relatie. Deze relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn. In de tentoonstelling wordt de rol van de moeder bevraagd en in sommige gevallen wordt de moeder zelfs overbodig gemaakt. Desondanks doorloopt de tentoonstelling wel een idealistische levensloop in de moeder-kind relatie: in de gebruikelijke volgorde en van de geboorte van het kind tot het overlijden van de moeder. De beschouwer kan zich eraan relateren, zich ertoe verhouden en zich ervan differentiëren. Moeder-kind relaties zijn complex en nooit hetzelfde. We kijken in de expositie ‘My Mother's Daughter’ daarom niet naar het algemene concept ‘moeder’ of ‘moederschap’ maar reflecteert op de moeder door de ogen van het kind.

Tentoonstellingsdata: 29.01.2021 - 16.04.2021

Kunstenaars: Larissa Esvelt, Lennart Creutzburg, Margriet Luyten, Maria Pask, Pleun van Dijk en Tanja Ritterbex.

Curator: Julia Fidder

Finissage: 16 april, 17:00. Ter gelegenheid van de expositie ‘My Mother’s Daughter zal er tijdens de finissage een publicatie worden uitgebracht.

Plaats: SEA Foundation, Tivolistraat 22, 5017HP Tilburg

Openingstijden: Donderdag - Zaterdag, 13:00 - 17:00

Na het einde van de lockdown wordt de tentoonstelling ontsloten voor publiek. Wil je de tentoonstelling of finissage bezoeken, reserveer dan door een mail te sturen naar info@seafoundation.eu. Vanwege het coronavirus kunnen we een beperkt aantal bezoekers ontvangen bij de finissage.


deel deze activiteit

Locatie

SEA Foundation
Tilburg
Tivolistraat 22
5017hp


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden