Deze zomer transformeert park De Oude Warande opnieuw tot een

bijzondere tentoonstellingsruimte. ARBOS - een expositie van hedendaagse sculptuur in hout – nodigt bezoekers van 7 juli tot en met 6 oktober uit om de verbinding tussen kunst en natuur opnieuw te ontdekken. Dit kan tijdens een wandeling langs indrukwekkende werken van tien internationale kunstenaars.

De veertiende editie van Lustwarande focust exclusief op het gebruik van hout in de hedendaagse sculptuur. Dat gebeurt midden tussen de bomen. De expositie benadrukt daarmee de essentie van wat De Oude Warande is, arbos, naar het Latijnse woord voor bomen.

Van boom tot beeld

Niet alleen is hout het oudste materiaal maar door de eeuwen heen ook het meest gebruikte materiaal in sculptuur. Dat duurde totdat het in de 16e eeuw werd vervangen door marmer en brons. Dat hout in de architectuur nu in toenemende mate toegepast wordt is onmiskenbaar. Dat geldt ook voor hout in design. Maar hoe is het gesteld met hout in de hedendaagse sculptuur? De opmars van kunstenaars die hout toepassen in hun artistieke praktijk is niet meer te negeren. Naast traditionele methodes, verkennen deze kunstenaars computergestuurde wijzen van houtbewerking, thema’s als identiteit, gender en sociale cohesie, klimaat en recycling.

Elk kunstwerk vertelt zijn eigen verhaal, van de intieme band tussen mens en natuur tot de vernieuwende benaderingen van materiaalgebruik. Met werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars zoals Henrique Oliveira en Maria Roosen, biedt ARBOS een kijkje in de diverse en dynamische wereld van de hedendaagse sculptuur.

Ideaal voor gezinnen

Tijdens Lustwarande maak je op een laagdrempelige manier kennis met hedendaagse sculpturen. Sommige kunstwerken zul je moeten zoeken, terwijl andere juist opvallend aanwezig zijn. De route met sculpturen is ook goed te doen voor jonge kinderen, dus het is een perfect uitje voor het hele gezin. De unieke locatie van Lustwarande geeft je de vrijheid om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Met de aanleg van de nieuwe rolstoelroute dwars door het park, is Lustwarande voor iedereen toegankelijk. Deelnemende kunstenaars zijn: Gerbrand Burger (NL) - Gesine Grundmann (DE) - Roman Gysin (CH) - Abul Hisham (IN) - Milda Lembertaitė (LT) - Bart Lunenburg (NL) - Henrique Oliveira (BR) - Maria Roosen (NL) - Elmo Vermijs (NL) - Tatiana Wolska (PL). Curator: Chris Driessen, artistiek directeur Lustwarande.

Met gids

Voor wie liever niet alleen wil dwalen door de expositie, biedt Lustwarande onder leiding van ervaren en bevlogen gidsen rondleidingen aan langs een selectie van de kunstwerken. Op de volgende dagen zijn er vaste rondleidingen: zondag 14 juli, zondag 18 augustus, vrijdag 6 september, zondag 6 oktober. Je kunt ook een persoonlijke rondleiding boeken, dagelijks tussen 10.00 – 17.00 uur.

Rolstoelrondleiding

Op zaterdag 7 september organiseert Lustwarande in samenwerking met Toegankelijk Tilburg een speciale rondleiding voor mensen met een beperking. De route volgt het rolstoelvriendelijke pad door de Oude Warande. Reserveren is verplicht via reservations@lustwarande.org

Lustwarande, Park De Oude Warande, Bredaseweg 441 Tilburg - Opening: zondag 7 juli om 15.00. Bezoekersinfo/kassa: dagelijks open van 11.30-16.00 (PIN only) Let op: bij slecht weer sluit de kassa om 15.00 uur. Tickets zijn ook verkrijgbaar bij paviljoen Grotto in het midden van het park: dagelijks open van 10.00-17.00 (PIN only). Meer info: lustwarande.org