Vitrinekasten vol met miniatuur vrachtwagens, keurig gerangschikt op bedrijfsnaam. 1700 stuks zijn het er volgens zijn laatste telling. En dat is nog lang niet alles. Patrick Mommers (52) verzamelt zowat alles wat met transport te maken heeft in het telefoongebied 013.

Door Theo van Etten

Claassen, Wassing, Weduwe Van Casteren. Illustere namen uit de Tilburgse transporthistorie. Patrick verzamelt alle schaalmodellen van vrachtwagens die ooit van deze bedrijven en diens voorgangers verschenen. Zijn verzameling vertelt een groot deel van de Tilburgse transporthistorie.

De jonge Patrick speelt net als bijna alle jongens in die tijd met autootjes. Vanaf z’n vijftiende begint hij met verzamelen. “Ik ging naar beurzen, vond alles mooi en wilde alles hebben. Later richtte ik me op miniatuur vrachtauto’s. Van lieverlee kwam daar de merchandise bij, krantenknipsels en foto’s. Dat bleek niet te behappen. Daarom beperk ik me nu tot regionale bedrijven met een vestiging in de regio Tilburg, die hun bedrijfsnaam op het vervoermiddel hebben staan.”

Patricks collectie vertegenwoordigt inmiddels 230 bedrijven. Van het oudste model van Van Gend & Loos tot de nieuwste oplegger van Schenker. En bij elk model hoort een uniek verhaal. Patrick wijst een model van Van Casteren aan: “Het begon met die rood/bruine. Daarna kwamen donkergroen, lichtgroen en nog een andere kleur groen. Vervolgens werd het Scansped in meerdere kleuren en daarna Schenker. Alleen al in Tilburg voerden dat merk wel zes verschillende logo’s. En vorige week hoorde ik dat ze zijn overgenomen door DSV. Ik ben nog lang niet klaar.”

Ritsen

Iedereen in het wereldje kent hem tegenwoordig wel. “Tegenwoordig bellen ze me, vroeger kwam ik niet verder dan de receptioniste, haha.” Regelmatig wordt Patrick gevraagd om een deel van zijn verzameling te showen, bijvoorbeeld bij een bedrijfsreünie. “Dat is geweldig om mee te maken. Bezoekers kijken of de vrachtwagen waarop ze zelf gereden hebben erbij staat. Of ze herkennen een bedrijfsjas. ‘Daar gingen de ritsen altijd van stuk,’ herinneren zij zich dan.”

Een andere stelling staat vol met plastic boxen. Patrick opent er een, waarna de complete merchandise-historie van een Tilburg transportbedrijf zich openbaart: van kalenders, handdoeken en sleutelhangers tot pennen, spelletjes en teenslippers. Daarnaast heeft hij zich gestort op kranten en vakbladen. “Met collega-verzamelaars wisselen we artikelen uit, zowel in binnen- als buitenland. Zo zorgen we vaak met gesloten beurzen goed voor elkaar.” Wie denkt dat Patrick de hele dag in z’n eentje op zijn kamer zit, heeft het mis: “Dit is zeker geen eenzame hobby. Het aanwezig zijn op ruilbeurzen, reünies en dergelijke is het leukste ervan. Dat is vooral waarvoor ik het doe.”

Museum

Zijn droom is om ooit een museum in te kunnen richten. “Nu kan ik niet alles aan iedereen laten zien. Jammer, want elk model heeft een eigen verhaal. Over ‘d’n rooien Huijb’ en ‘d’n blauwe Versteijnen’ bijvoorbeeld.” Vooralsnog komt het mooiste verhaal misschien nog wel van een expositie bij Woonzorgcentrum Het Laar. “Een man werd emotioneel bij het zien van een foto waarop hij ‘zijn’ vrachtwagen zag. Het bedrijf waarvoor hij werkte, Overmars, importeerde gordijnen en stoffen uit België, maar reed steeds met een lege vrachtwagen heen. Daarom zijn ze andere goederen gaan vervoeren en werden ze een transportbedrijf. Dit verhaal over dit relatief onbekende bedrijf hadden we anders misschien nooit gekend.

Heb je iets voor Patricks verzameling? Stuur dan een e-mail naar patrick.mommers@gmail.com. Kijk voor meer informatie op zijn Facebookpagina: Verzamelaar Transport regio Tilburg.