1931, een foto van bijna 100 jaar geleden. We zien hier de brandweerkazerne aan de Capucijnenstraat oftewel de Sint Annahof zoals de huidige naam is.
Door John Geerts/Tilburgers.nl
Vroeger was het materiaal van de brandweer verspreid over de stad in de zogeheten brandspuithuisjes. Rond 1921 werd het materieel van de brandweer verzameld in de Capucijnenstraat en wel de voormalige Witte Bioscope. Dat was een bioscoop opgericht door de parochie van Sint Anna die het doel had ‘goede’ films te vertonen. Dat wil zeggen films met een katholieke signatuur met het doel ook om de mensen weg te houden uit de ‘slechte’ theaters. Het pand werd 1907 ontworpen door de Tilburgse architect Jos. Donders. In 1921 kocht de gemeente Tilburg het gebouw om de brandweer erin onder te brengen. Ook werd de afdeling Bouw- en Woningtoezicht in het gebouw geplaatst.
Hoofdkwartier
Het gebouw bleef jarenlang het hoofdkwartier van de brandweer en kende enkele uitbreidingen. In 1971 werd aan de Doctor Deelenlaan, vlakbij de Hasseltse kapel een tweede kazerne in gebruik genomen. Deze sloot in 1998 toen nieuwe post Vossenberg aan de Pater Geurtjensweg werd geopend. In 1985 vertrok de brandweer uit de Capucijnenstraat naar de huidige locatie op de hoek van de Noordhoekring en Fabriekstraat
Rijksmonument
Naast de twee kazernes, die 24 uur per dag bezet zijn door beroepspersoneel, beschikt de Tilburgse brandweer ook over twee door vrijwilligers bemande posten in Berkel-Enschot en Udenhout. Aan de Gasthuisring bevindt zich nog een voormalig brandspuithuisje, nu een rijksmonument. Dat is nu tevens in gebruik als transformatorhuisje.