Foto: Jasper Schoonhoven
Jacky Ervaart

Jacky Ervaart een jaartje ouder worden

Ik ben niet graag jarig. Niet alleen omdat ik liever niet ouder word, maar ook omdat mijn leeftijd ieder jaar ongeloofwaardiger wordt. En omdat het in de supermarkt ook iedere keer ongemakkelijker wordt wanneer er gevraagd wordt om mijn identiteitsbewijs. Ik wil nu dus ook graag een heel groot cliché ontkrachten. "Ben blij dat je er jonger uitziet dan je bent", is (denk ik) pas fijn wanneer je de veertig passeert. Jonger geschat worden dan je bent is voor jonge mensen vaak juist heel vervelend. Voor mij in ieder geval wel. Met een jong gezicht komt namelijk ook een jonge behandeling. Ik kan de keren dat ik op mijn 25e in de supermarkt heb gestaan om mijn flessen drank af te rekenen en een vuile blik heb gekregen van de kassière niet meer op twee handen tellen. Het snauwende: "mag ik jouw ID-bewijs zien" was ook niet altijd prettig. De verbaasde blik na het zien van mijn leeftijd en het gebruik van het voornaamwoord 'u' daarna waren dan wel weer leuk.

Het is overigens niet alleen mijn gezicht. Ik ben nogal klein van stuk en zou prima passen in Lavenland in de Efteling én ik ben ook nogal slank van postuur. Dat is op zichzelf niets ergs, maar als kind én als puber vonden mensen het nodig om me op te tillen, me te verplaatsen, me vast te pakken. En ik vond dat nooit prima. Stel je voor dat je in een winkel staat en opeens word je vastgegrepen en hoor je: "oh mijn god wat ben jij schattig!" En iemand loopt drie meter met jou in zijn armen omdat hij of zij dat hilarisch vindt. Nou dat gebeurde bij mij wekelijks zeker vijf keer. De enige persoon ter wereld die mij op mag tillen en mag zeggen dat ik schattig ben, is mijn vriend. Voor de rest is het fijner als iedereen me lekker op mijn korte beentjes laat staan.

Het fijne aan het leven op dit moment is dat ik gesetteld ben en de medewerkers bij de supermarkt me inmiddels kennen. Dat ze me één keer om identiteitsbewijs hebben gevraagd, maar het nu dus niet meer hoeven doen. Dat ik niet meer in paniek hoef te raken als ik de poortjes door loop en besef dat ik 'm niet bij me heb. En dát is het beste verjaardagscadeau ooit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden