<p>De burgemeester in de hal van het Paleis-Raadhuis, naast de buste van koning Willem ll.</p>

De burgemeester in de hal van het Paleis-Raadhuis, naast de buste van koning Willem ll.

(Foto: Gerard Sanberg)

De burgemeester: trots op onze stad!

TILBURG - Die toevoeging is belangrijk, vindt burgemeester Theo Weterings meteen aan het begin van het gesprek. Het gaat niet zozeer om hem en dat hij trots is, maar dat de inwoners van onze stad dat zijn. Dat viel hem op bij zijn terugkomst naar hier en dat is mooi: “Dat we de schônste stad van ‘t land zijn, dat de mensen dat ook echt voelen.”

Door Gerard Sanberg

Het Paleis-Raadhuis vormt een mooie, passende omgeving voor een gesprek met de burgemeester. Straks wordt het onderdeel van het nieuwe stadsforum, nu is het aan drie kanten omringd door bouwhekken vanwege de renovatie van het stadhuis. De toekomstige functie van het Paleis-Raadhuis is niet nog uitgekristalliseerd, maar alle Tilburgers mogen suggesties doen. Het is in elk geval zeer representatief voor de schônste stad van het land.

Wat doet de burgemeester?
Het pad van een burgemeester gaat niet over rozen maar over vergaderen, blijkt na de vraag wat de burgemeester zoal doet. Weterings: “Ja, ik moet veel overleggen met allerlei verschillende groepen. Allereerst met de gemeenteraad natuurlijk, het voorzitterschap van die vergaderingen, dat is heel belangrijk. En het college-overleg, dus met de wethouders, dat is elke week. Dan zijn er de staf-overleggen, met de ambtelijke organisatie en het overleg met politie en justitie over de openbare orde en veiligheid. En ik ben regio-burgemeester voor de politie West-Brabant. Dat is één van de 25 veiligheidsregio’s en nu met die pandemie vraagt dat veel energie.”

Kersen op de taart
Dat zijn allemaal formele activiteiten, maar Weterings hecht ook zeer aan de meer informele kant van zijn ambt. Met veel plezier bezoekt hij honderdjarigen om hen te feliciteren, en 65-jarige huwelijksfeesten. “Ja, dat zijn de kersen op de taart vind ik zelf. Met die mensen, die vaak hun leven lang in Tilburg wonen, kun je ook mooie gesprekken voeren over de stad. Hoe het was en wat er van geworden is.”

Bezoek van de koning
Het bezoek van de koning aan het Spoorpark een tijdje terug brengt ons op het indrukwekkende lijstje prestaties van de stad, de laatste jaren. “Dat de koning komt is al mooi natuurlijk, maar het was omdat het Spoorpark het grootste burgerinitiatief van Nederland is. Dat is een fantastische prestatie van een aantal van onze inwoners en dat wordt dan ook echt wel gezien. .En dan hebben we de prijs voor de best bestuurde ambtelijke organisatie en een tien voor onze begroting. En de LocHal, het meest bekroonde gebouw van Nederland, volgens mij.”

Soort ombudsman
Heeft de burgemeester veel contact met de inwoners van de stad? Zeker, volgens Weterings, maar dat neemt verschillende vormen aan. “Ik bezoek instellingen, scholen bijvoorbeeld, vanochtend was ik nog bij basisschool De Bijstere. En wijk- en buurtraden, daar kom ik ook. Vanmiddag ga ik naar de Kapelmeesterbuurt om te praten over wat er in die wijk gebeurt en hoe de gemeente daaraan kan bijdragen.”

En individuele burgers? Weterings: “Ja, ze weten mij te vinden, je bent als burgemeester toch een soort ombudsman als mensen het gevoel hebben vast te lopen in de ambtelijke organisatie. Als ze een klacht hebben dus. Ik vraag altijd wel eerst of er al contact is geweest met een ambtenaar of bestuurder.”

Geboren en getogen
Weterings kent de stad goed want hij is hier geboren (nabij de Ringbaan Oost) en getogen: basisschool op de Jozefschool aan de Hoefstraat, middelbare school op het Cobbenhagencollege, studie economie aan de universiteit die toen nog Katholieke Hogeschool heette. Toen zat hij op kamers in de wijk Theresia. “En ik ben raadslid geweest, hier in Tilburg.”

Hoe word je burgemeester?
Daar moet Weterings om grinniken: “Nou, er is geen school voor burgemeesters, zo werkt het niet. Als er een vacature is, stelt de gemeenteraad een profiel op. De Raad zegt dus aan welke eisen iemand moet voldoen. Dat profiel is leidend in het hele proces. En iedereen boven de achttien kan solliciteren. Belangrijk is volgens mij: je moet echt passie hebben voor lokaal bestuur.”

Lucht je hart!
Aan het einde van het gesprek benadrukt Weterings het contact met de burgerij. Hij spoort de Tilburgers aan: “Als je iets op je hart hebt, meld het bij de raad, bij de wethouders, bij de burgemeester!”

Waarvan akte.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden