<p>Wethouder Marcelle Hendrickx reikte vrijdag de Tilburg Trofee aan Niko de Wit uit. Foto: Joris Buijs</p>

Wethouder Marcelle Hendrickx reikte vrijdag de Tilburg Trofee aan Niko de Wit uit. Foto: Joris Buijs

(Foto: Joris Buijs)

Tilburg Trofee voor Niko de Wit

TILBURG - Uit handen van cultuurwethouder Marcelle Hendrickx heeft beeldend kunstenaar Niko de Wit vrijdag 28 augustus de Tilburg Trofee gekregen. De Wit (72) is dit jaar 50 jaar werkzaam als beeldend kunstenaar en ter ere van dit jubileum is er een tentoonstelling over zijn oeuvre te zien in Gallery Luycks.

Met de Tilburg Trofee waardeert het college mensen met bijzondere verdiensten voor Tilburg en die zich hebben bewezen als ambassadeur van de stad. Niko de Wit is in 1948 in Bergen op Zoom geboren. Sinds 1970 woont hij in Tilburg. Als kunstenaar is hij van grote betekenis geweest voor de stad. Niet alleen studeerde hij hier van 1967 tot 1975 voor teken- en handvaardigheidsleraar aan de Fontys Academie voor Beeldende Vorming en kwam zijn uitgebreide en veelzijdige oeuvre in Tilburg tot stand, ook is hij hier op tal van andere manieren actief geweest.

Het oeuvre van De Wit omvat reliëfs, bronzen portretten, abstracte penningkunst, kleiner autonoom werk en monumentale sculpturen in de openbare ruimte. Niko de Wit is een kunstenaar die in zijn zoektocht naar balans voortdurend de grenzen van het evenwicht opzoekt. Hij speelt in zijn werk met vormen door ze op verrassende wijze te combineren en te laten balanceren. Kenmerkend voor het werk van De Wit is dat als het werk vanuit verschillende hoeken wordt bekeken, het steeds een ander beeld toont.

De werken van De Wit zijn op veel verschillende plaatsen in Nederland te zien. In Tilburg staan drie van zijn monumentale werken in het publieke domein: Poort (binnenplein Carré), Getrapte toren (Udenhout) en Dansende schildpadden in de Muzentuin. Ook maakte hij het portret van koning Willem-Alexander in de raadzaal. In 2014 ontwierp Niko de Wit, grappig genoeg, de huidige Tilburg Trofee, die hij nu zelf ook in zijn bezit heeft.

Bij Luycks Gallery is tot en met 11 oktober de jubileumexpositie ‘Niko de Wit 50 jaar beeldhouwer’ te zien. Daar, en in zijn eigen atelier op loopafstand (Noordhoekring 61) wordt een overzicht getoond van werk, in totaal zo’n tweehonderd beelden en penningen. De expo gaat gepaard met diverse nevenactiviteiten. Bijvoorbeeld op dinsdag 15 september, dan is er vanaf 20.00 uur een speciale avond rond Niko de Wit in Paradox. Componist Tom America gaat dan in gesprek met de kunstenaar en er is muziek. Entree kost 5 euro, aanmelden bij info@nikodewit.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden