<p>Een grote vijver in de tuin helpt natuurlijk enorm, maar er zijn ook kleinschaligere manieren om je tuin &#39;blauwer&#39; te maken. Foto: Jules van Iperen</p>

Een grote vijver in de tuin helpt natuurlijk enorm, maar er zijn ook kleinschaligere manieren om je tuin 'blauwer' te maken. Foto: Jules van Iperen

(Foto: Jules van Iperen)

Klok tikt voor Toffe Tilburgse tuin

In drie jaar tijd duizend Tilburgse tuinen watervriendelijk maken, dat is het doel van het project ‘1000 Blauwe Tuinen’. Het project loopt op z’n eind en sluit af met een zoektocht naar de tien tofste tuintjes van Tilburg. Tot 1 oktober kunnen Tilburgers hun tuin letterlijk op de kaart zetten. Tot die tijd kan 1000 Blauwe Tuinen ook echt de duizend aantikken.

TILBURG - Er zijn 850 regentonnen geplaatst en meer dan 700 tuineigenaren hebben hun tuinscore berekend en veelal verhoogd via de tips op blauwetuinen.nl. “Het allermooist zou natuurlijk zijn als we duizend tuinscores hebben op de plattegrond”, meent Janneke de Vries, coördinator van het project. ”Dat kan als Tilburgse tuineigenaren meedoen voor 1 oktober. Daarom maken ook de nieuwere tuinen met score en foto kans op de titel ‘Toffe Tilburgse Tuin’ en de bijbehorende wekelijkse prijzen”.

Versteend verdroogt
“Tilburgse tuinen zijn, in vergelijking met andere grote steden, versteender dan gewenst”, legt Janneke uit. “Van de tuineigenaren kiest 68 procent voor een groot gedeelte verstening, wat automatisch leidt tot het opslaan van warmte en bijdraagt aan het hitteprobleem in de zomer. Het gezonde regenwater vloeit vaak ook gelijk naar het riool in plaats dat het behouden wordt in de tuin. Gezien het feit dat 40 procent van het Tilburgs oppervlak in handen is van particulieren, kunnen we zeker zelf bijdragen aan een groenere en gezondere stad.” En daarom is ‘1000 Blauwe Tuinen’ opgezet, om tuineigenaren met tips te helpen en met prijzen te verleiden om ook na te denken over waterhuishouding in hun tuinen. Ze kunnen hun ‘tuinscore’ laten berekenen en op de (digitale) kaart zetten en meedoen met de uitverkiezing Tofste Tuin. De uitreiking daarvan is op 24 oktober.

huisjeboompjebeter.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden