<p>Dit woonhuis werd in 1950 gebouwd, naar een ontwerp van de Tilburgse architect Jos. Bedaux. Het staat niet op een monumentenlijst. &nbsp;</p>

Dit woonhuis werd in 1950 gebouwd, naar een ontwerp van de Tilburgse architect Jos. Bedaux. Het staat niet op een monumentenlijst.  

(Foto: )

moNUment van de week: Reeshofweg 70, villa

TILBURG -  Textielfabrikant Harrie Jurgens die het ernaast gelegen woonhuis aan de Bredaseweg 507 bewoonde, - ook een ontwerp van Bedaux- liet voor zijn dochter Jeske Gimbrère-Jurgens deze villa aan de Reeshofweg bouwen. Het pand bestaat uit twee haaks tegen elkaar geplaatste vleugels van elk één bouwlaag onder met leien gedekte zadeldaken. De vleugels verschillen in bouwhoogte, wat samenhangt met de functies die in de vleugels waren ondergebracht. In de lage vleugel waren de keuken, een ruimte voor personeel en de badkamer gesitueerd en in de hoge vleugel een slaapkamer, de hal, de eetkamer en de woonkamer. Tegen de kopse gevel van de lage vleugel is een garage geplaatst. Zoals bij veel Bedauxhuizen is de hoofdentree moeilijk te vinden. Deze bevindt zich onder de veranda aan de westvleugel, nauwelijks zichtbaar vanaf de oprijlaan. De ruimte tussen de twee vleugels is geheel ommuurd. Op deze binnenplaats bevindt zich een waterput als decoratief element.

In 1946 begon Jurgens aan de Tuinstraat een textielfabriek. Vanaf 1960 verhuisde deze fabriek in fases naar Berkel-Enschot waarna de fabrieksgebouwen in Tilburg plaats maakten voor sociale woningbouw. In 1995 viel het doek voor Jurgens Textiel.

www.heemkundekringtilburg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden