Mede Streetsale-organisator Saskia Brouwers is er klaar voor: ‘Zondag gaat het los!’ (foto: Theo van Etten)
Mede Streetsale-organisator Saskia Brouwers is er klaar voor: ‘Zondag gaat het los!’ (foto: Theo van Etten) (Foto: )

Garagesale in de Reeshof: ‘Dit is meer dan een rommelmarkt’

Speelgoed, brocante, kleding, hobby en nog veel meer. Op 13 september zetten bewoners van de Gesworen Hoek-Oost (B-buurt in de Reeshof) voor de derde keer in successie hun garagedeuren open. Ben je op zoek naar tweedehands spullen en een dag vol gezelligheid? Dan moet je erbij zijn.

Door Theo van Etten

Tilburg - Wat enkele jaren geleden spontaan begon als een kleinschalig buurtproject, is uitgegroeid tot een evenement dat er wezen mag. Dit jaar doen zo’n zeventig buurtbewoners mee, verspreid over zestien straten en pleinen. Drijvende kracht achter het gebeuren is John Geerts. Volgens hem is de Streetsale meer dan een gewone rommelmarkt: “Het zorgt voor sociale cohesie in de buurt.”

Vier jaar geleden woonde John nog in Broekhoven. Hier maakte hij kennis met het fenomeen garagesale, toen buurtbewoners op de Phoenixplaats een buurtrommelmarkt hielden. Eenmaal verhuisd naar de Reeshof wilde hij op zijn nieuwe stek ook iets dergelijks organiseren voor de buurt: “Er was hier weinig tot niets te doen en ik had op dat moment tijd om het op te pakken.”

John trok de buurt in en belde overal aan met de vraag of mensen zin hadden om mee te doen aan een garagesale. “Een stuk of twintig mensen, verdeeld over drie straten, hapten toe. De tweede editie in 2019 was al groter en vervolgens vroegen mensen uit niet-deelnemende straten of ze ook mee mochten doen. Zo breidde de olievlek zich steeds verder uit.”

Naast de circa zeventig kramen kunnen bezoekers dit jaar ook terecht bij een ijskar en een frietkraam. Een deejay zorgt voor de muzikale omlijsting. Tegelijk vraagt de groei steeds meer van de organisatie. Er moeten vergunningen worden geregeld voor het afzetten van straten. De coronarichtlijnen vragen om extra aandacht, zo staan op maar liefst zesentwintig locaties ontsmettingsautomaten. John: “En wat dacht je van alle vrijwilligers, zoals verkeersregelaars die het verkeer in goede banen leiden. Een andere groep ziet toe op het naleven van de coronamaatregelen. Het Rode Kruis Tilburg bemant een EHBO-post in de Bodegravenstraat. We doen het met heel veel mensen. Als het zo doorgaat groeien we volgend jaar uit ons jasje. Maar we doen het stapje voor stapje, het moet wel leuk blijven.”

De buurt gaat weer leven
Daarnaast zorgt het evenement voor veel verbondenheid in de buurt. Dat merkte John al toen hij bij de mensen aanbelde. “Achter veel voordeuren schuilt een verhaal. Mensen willen dat soms kwijt. Voor mij was dat een bijzondere manier om mijn buurtbewoners te leren kennen. Daarnaast ontmoeten wijkbewoners elkaar tijdens de streetsale, waardoor ze later makkelijker een praatje maken als ze elkaar overdag op straat tegenkomen. Laatst zei iemand tegen mij: ‘De buurt gaat weer leven’. Dat is een mooi compliment.”

Uiteraard zijn ook niet-buurtbewoners van harte welkom tijdens de Streetsale. Check de Facebookpagina ‘Streetsale Reeshof B-buurt’ voor de laatste informatie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden