<p>Hans Dulfer is een van de vele Nederlandse musici die optreedt in Paradox komend seizoen</p>

Hans Dulfer is een van de vele Nederlandse musici die optreedt in Paradox komend seizoen

(Foto: Mr Mark Groeneveld)

Paradox á la New York dit seizoen

Het zijn vreemde tijden. Dat geldt ook voor muziekpodium Paradox dat vrijdag het nieuwe concertseizoen opent met twee concerten van saxofonist Yuri Honing en zijn Acoustic Quartet. Want ondanks de coronabeperkingen presenteert Paradox dit seizoen een programma met veel concerten op het snijvlak van jazz met andere muzikale invloeden.

TILBURG - Dat wil niet zeggen dat het ‘business as usual’ is bij het Tilburgse concertpodium. “Met name als het gaat om buitenlandse groepen blijft het een onzekere situatie”, legt programmeur Bartho van Straaten uit. “Diverse bands die we dit najaar hadden staan, moeten we vanwege de reisrestricties doorschuiven naar een latere periode”. Toch probeert Paradox gaten in de programmering te vermijden. “Er is veel mooi aanbod in Nederland en die groepen krijgen nu nog vaker een plek in het programma.”

Daarbij is het niet zo dat er helemaal geen buitenlandse groepen in Paradox staan. “Deze maand hebben we de populaire groep Dinosaur en het trio van Snarky Puppy-pianist Bill Laurance, allebei afkomstig uit Engeland. Deze concerten gaan vooralsnog gewoon door. In beide gevallen kiezen de musici ervoor om vooraf en na afloop van hun tournee in quarantaine te gaan. Op die manier kan een aantal buitenlandse groepen toch op een veilige manier optreden.”

Natuurlijk hebben de coronabeperkingen in de praktijk ook nog andere gevolgen voor Paradox. Zo is er per concert een maximaal aantal bezoekers van vijftig personen, terwijl dat voorheen minimaal het drievoudige was. Om dat enigszins te ondervangen, vinden alle concerten tweemaal op een avond plaats, om 20.00 en 21.45 uur. “Zo doen ze het in de New Yorkse jazzclubs ook”, aldus Van Straaten. “Daar is het gangbaar dat een groep twee sets op een avond speelt, waarbij het publiek tussendoor wisselt. Ideaal is het misschien niet, maar er valt op deze manier wel mee te werken. En als het in New York werkt, moet het in Tilburg ook lukken!”

Enkele highlights uit het Paradox programma
Komend seizoen komen o.a. de Britse band Dinosaur (18 sep) en het duo Harmen Fraanje & Arve Henriksen (9 okt) naar Paradox. Op 31 oktober is er een spectaculair concert van bassiste Ida Nielsen die jarenlang op het podium stond met Prince. Andere bekende namen zijn Hans Dulfer (19 sept), Forq (2 dec), Benjamin Herman (29 jan), Kayhan Kalhor (6 feb) en Cyrille Aimée (21 mrt). Op 20 maart is er een ode aan de muziek van João Gilberto door Mike Boddé en Lilian Vieira. Meer concerten worden later aangekondigd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden