Foto:

Tilburgse kunstenaar mag Eva Jinek portretteren

Tien jaar lang keek de van oorsprong Tilburgse Rosa Boomsma al naar het succesvolle programma ‘Sterren op het doek’. Net toen zij zelf klaar was met haar schilderopleiding stopte het programma in 2015. Een gemiste kans leek het. 

TILBURG - Totdat het programma haar drie jaar later belde om mee te doen met de doorstart van het programma. Toen moest ze echter passen vanwege de geboorte van haar dochter. Dit jaar kreeg ze dan eindelijk de kans en mocht ze niemand minder dan Eva Jinek portretteren.

In het programma worden drie kunstenaars gevraagd een bekende Nederlander te schilderen. Aan het einde van de aflevering worden de werken onthuld en mag de ‘ster’ één van de portretten mee naar huis nemen. Vooraf weten de deelnemers nog niet wie ze voor hun ezel krijgen. Rosa kon haar geluk niet op: “Eva Jinek is niet alleen een mooie, maar ook een gevoelige en sterke vrouw. Ik vond het bijzonder om haar te mogen schilderen”, aldus Rosa. Tijdens de eerste poseersessie kwam Eva nog niet echt uit de verf. “De omstandigheden waren niet optimaal, en het is natuurlijk even wennen met al die camera’s. Maar uiteindelijk denk ik dat ik mijn beeld van Eva goed heb weten te vangen.”

Het is niet voor het eerst dat Rosa de combinatie tussen kracht en kwetsbaarheid zoekt in haar portretten. Dit doet ze in haar zelfportretten maar ook in portretten van mensen om haar heen. En niet zonder succes. Zo won ze met één van haar eerste werken de ‘Schilderij van het jaar’ prijs en ontving ze onlangs een eervolle vermelding voor het portret van haar drie zussen bij ‘De Nederlandse Portretprijs’. “Het is nu voor de vierde keer op een rij dat de jury van De Nederlandse Portretprijs mijn werk selecteert of nomineert. Dat is een hele eer met zoveel goede portret kunstenaars in Nederland.” Dit jaar was ze met het levensgrote portret van haar zus Manou verkozen om te exposeren tijdens ‘Het weekend van het portret’, waarbij ze wederom hoge ogen gooide bij de jury.

Wie wil weten of Eva het werk van Rosa mee naar huis heeft genomen, zal nog even moeten wachten tot de uitzending op 31 oktober. Tot die tijd kun je alvast ander werk van haar bewonderen tijdens ‘Het weekend van het portret’, van 18 t/m 20 september in Loods 6 in Amsterdam, en van zaterdag 3 oktober t/m zondag 25 oktober bij Galerie Wind in Rotterdam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden