Groep gedupeerden pakt Waalwijkse oplichter aan

Een man uit Waalwijk heeft in de regio ’s Hertogenbosch/Tilburg/Breda/Oosterhout een groot aantal mensen systematisch opgelicht. Hij wordt thans aangepakt door een groep van twintig gedupeerden. De groep is door de Waalwijker opgelicht voor een gezamenlijk bedrag van bijna 30.000 euro.

REGIO - Het totale bedrag dat deze onder bewind staande oplichter in enkele maanden bijeenharkte, valt naar verwachting aanzienlijk hoger uit. Want lang niet iedereen die door hem is opgelicht, heeft zijn of haar weg gevonden naar de groep gedupeerden. Door het verzamelen van een overweldigende hoeveelheid bewijsmateriaal tegen de Brabander heeft de groep niet alleen de actieve belangstelling gewekt van de teamrecherche van het politieteam Langstraat te Sprang-Capelle. Want ook het consumentenprogramma Opgelicht?! van AVROTROS wijdt uitgebreid aandacht aan de oplichtingspraktijken van de Waalwijker (dinsdag 22 september, 21:30 uur, NPO 1). In deze uitzending komen meerdere gedupeerden aan het woord en worden de malafide praktijken van de oplichter nader toegelicht.

Voor zover nu bekend, heeft de Waalwijker sinds 2019 zeker vijf nepbedrijven opgericht. Daarvoor maakte hij gebruik van bestaande bedrijfsnamen uit de schilders- en klusbranche. Naast de wederrechtelijk gebruikte namen van firma’s verzon hij btw-identificatiecodes en paste hij KvK-nummers van anderen toe. Een aantal van deze bedrijven heeft zich bij de eerder genoemde groep gedupeerden aangesloten. Tot op heden zet deze van oplichting verdachte Brabander zijn criminele activiteiten ongehinderd en onverminderd voort.

De Waalwijker speurt voornamelijk via Facebook naar slachtoffers. Hij benadert mensen in plaatselijke gebruikersgroepen, die op zoek zijn naar een klusjesman of schilder voor werkzaamheden buitens- of binnenshuis. Die Facebookgebruikers stuurt hij vervolgens via chat-tool Messenger een scherpe offerte. Steeds als gebruikers opdracht verlenen aan hem moeten eerst de volledige materiaalkosten worden aanbetaalt. Na ontvangst van deze aanbetaling meldt hij dat hij zich heeft verrekend, of komt materiaal bij, waardoor de uiteindelijke materiaalkosten hoger uitvallen. De gedupeerden maken hun geld over op rekeningnummers die op naam staan schoonfamilie, partner, stiefvader of andere geldezels.

Vervolgens begint de oplichter in alle gevallen het proces van levering, montage en werkuitvoering systematisch te traineren. Hij verzint daarbij de meest uiteenlopende excuses, waaronder ‘autopech’, ‘schoonmoeder in ziekenhuis opgenomen’, ‘verf vergeten’, ‘coronacrisis’, ‘sta vast in file’, ‘m’n huwelijk is op de klippen gelopen’. In het overgrote deel van de gevallen levert hij materiaal noch werkzaamheden. De overwegend via WhatsApp en Messenger gevoerde chats worden steeds agressiever en bedreigender.

Een van de gedupeerden is voor bijna 13.000 euro opgelicht. Die zit met gebrekkig buitenschilderwerk en wacht tot op heden op levering en montage van een in maart 2020 bestelde en volledig betaalde veranda.

Afgezien nog van de financiële schade is een aantal gedupeerden ook emotioneel uitgeput c.q. overspannen geraakt. Een twintigtal van door de Waalwijker opgelichte personen heeft het er niet bij laten zitten. Zij bundelden hun krachten en overtuigden – weliswaar na veelvuldig en intensief aandringen – de tactische recherche van de regio, die er serieus werk van gaat maken, zoals de groep gedupeerden hoopt én verwacht. Daarnaast lopen er civielrechtelijke procedures.

De leden van de groep gedupeerden zijn woonachtig in Tilburg, Waalwijk, Oosterhout, Dussen, ’s-Hertogenbosch, Kaatsheuvel, Dongen, Etten-Leur, Raamsdonksveer, Wouw, Waspik, Spang-Capelle, Bergen op Zoom en Almere. Gedupeerde bedrijven, waarvan de bedrijfs- en NAW-gegevens wederrechtelijk werden gebruikt, komen uit Gulpen, Veenendaal, Vlijmen en Rosmalen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden