Erik Veldmeijer voor de muurschildering aan de Statenlaan/ Westerpark
Erik Veldmeijer voor de muurschildering aan de Statenlaan/ Westerpark (Foto: Maria van der Heyden http://www.mariavanderheyden.com/ )

Dromen van kinderen uit Tilburg West gevangen in een muurschildering

Samen met de vijf basisscholen en partners uit de wijk en stad werkt Cultuurcoach Miriam Alders aan het programma VANG JE DROOM. Het doel is meer kinderen in Tilburg West in contact te brengen met kunst & cultuur.

TILBURG - “Dromen van kinderen als basis voor de ontwikkeling van een wijkbreed kunst & cultuurprogramma”, dat is mijn uitgangspunt zegt Cultuurcoach Miriam Alders. Samen maken we dromen waar!

Miriam Alders is werkzaam als Cultuurcoach voor de vijf basisscholen in Tilburg West en werkt in opdracht van Art-fact, CiST en Factorium. De muurschildering is onderdeel van het gezamenlijke kunst & cultuurprogramma waarbij kinderen uit Tilburg West de hoofdrol spelen.

Samenwerking inspirerend voor kinderen

Voor de uitvoering van het project wordt samengewerkt met professionele kunstenaars. “Inspiratie van een artiest om de artiest in het kind naar boven te halen, geweldig!”, zegt Jopie de Bruin, directeur van Jenaplanbasisschool Jeanne d'Arc. Kunstenaar Erik Veldmeijer is aangetrokken om de dromen van kinderen op te halen. Hij gaat in gesprek met de leerlingenraden van de vijf basisscholen en komt op basis van hun dromen met een ontwerp voor de muurschildering. Erik Veldmeijer is al zo’n 25 jaar geleden begonnen met graffiti, wat is door geëvolueerd in het maken van grote muurschilderingen. Werken van zijn hand zijn o.a. één van de Van Gogh Murals 2019, Octopus Piushaven 2019 en 75 jaar vrijheid voor de Gemeente Tilburg 2020. Tiwos heeft de muur aan de Statenlaan/Westerpark beschikbaar gesteld.

Kinderen maken 240 kunstwerken

Om kinderen daadwerkelijk ook zelf kunst te laten maken, krijgen alle 240 kinderen van groep 7 en 8 van de vijf basisscholen in Tilburg West een graffiti workshop van Urban Artist Joep van Gassel. Van jongs af aan is hij al bezig met het maken van tekeningen en op zijn vijftiende kwam hij in aanraking met graffiti. Inmiddels werkt hij al 25 jaar als Urban Artist aan schilderingen in de openbare ruimte. De workshops worden gegeven in de nieuwe broedplaats WIJ WEST in samenwerking met Jenaplanbasisschool Jeanne d'Arc.

Ludieke opening & pop-up expositie

Op woensdag 30 september volgt een ludieke opening van de muurschildering voor de kinderen. Diezelfde ochtend is er ook een tijdelijke expositie van de 240 graffiti kunstwerken te bewonderen op de schoolpleinen van de vijf basisscholen en in de Wijkcentra ’t Sant en ’t Kruispunt van ContourdeTwern. De kinderen richten hun expositie zelf in. Er is die ochtend een route uitgezet langs de scholen en wijkcentra. De expositie zal daarna online te zien zijn op www.art-fact.nl

De muurschildering & expositie is één van de projecten rondom VANG JE DROOM en wordt financieel mogelijk gemaakt door Art-fact. ‘We hebben de afgelopen vier jaar met het buurtcultuurprogramma veel verschillende initiatieven mogelijk kunnen maken. Ons plan is om dit de komende jaren voort te zetten en nog veel meer kinderen en jeugd in Tilburg te bereiken’, aldus Judith Ensel, directeur van Art-fact. De komende tijd werkt Cultuurcoach Miriam Alders samen met de vijf basisscholen in Tilburg West aan andere wijkbrede programma’s voor kunst & cultuur in de vrije tijd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden