Omslag van de verhalenbundel 'Trage man'
Omslag van de verhalenbundel 'Trage man' (Foto: Hans van Driel)

Verhalenbundel ‘Trage man’ van Hans van Driel breekt record

De verhalenbundel ‘Trage man’ van Tilburger Hans van Driel was in één week uitverkocht bij boekhandel Livius en stond na een paar dagen al in de top 10 van best verkochte boeken bij Gianotten/Mutsaers. 

TILBURG - Een kort interview met de auteur.

Eerst even over je bundel. Waarover gaat-ie?

In bijna alle verhalen is Sam van Elst de hoofdpersoon. Die heeft het niet gemakkelijk. In de eerste 3 verhalen moet hij zijn werk loslaten en nadenken over het zwarte gat dat volgt. In de tweede 3 verhalen denkt hij terug aan vriendschappen in zijn leven, waarvan er één jammerlijk is mislukt. En ten slotte wordt in de derde 3 verhalen zijn gezondheid op de proef gesteld. Kortom, hij is de controle over zijn bestaan kwijt.

Negen verhalen. En dan is er nog een tiende.

Ja. Het tiende verhaal gaat over twee geliefden. Zij gaat haar eigen weg, waardoor ze elkaar slechts af en toe ontmoeten. Totdat ze besluiten een drastische stap te zetten.

Hoe verklaar je het verkoopsucces?

Dat succes is betrekkelijk. Bestseller in Tilburg, waar ik al ruim dertig jaar woon en heb gewerkt. Maar goed, het is wel leuk en het thema ‘loslaten’ spreekt waarschijnlijk aan. Wie heeft geen moeite om zaken los te laten in zijn of haar leven? Voor iedereen komt het moment dat je werk - vrijwillig of niet - ophoudt en dat je lichaam gaat protesteren. Dat zijn herkenbare zaken. Plus, de verhalen zijn prettig geschreven, hoor ik terug van lezers.

Je hoeft er niets aan te verdienen?

Nee, hoor. De opbrengst doneer ik aan Quiet Tilburg, inmiddels een landelijke initiatief dat armoede wil verzachten.

Dit is je eerste literaire boek. Volgen er meer?

Een volgende verhalenbundel is bijna af. En met Marja Poulussen schrijf ik in estafette een kinderboek voor volwassenen. ‘Vanwege zijn tere huid’ is de titel. Om en om schrijven we een stuk zonder dat we hebben afgesproken welke kant het verhaal opgaat. Dat is spannend, ook voor ons.

‘Trage man’ is verkrijgbaar bij de Tilburgse boekhandels, bij Kunstlicht, Ollie’s en online via trageman.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden