<p>Buurtondersteuner Pascalle (m) met de rest van het Dichtbij-team. Samen werken ze aan het welzijn in de wijk. Deze foto is genomen voor het uitbreken van de coronapandemie. <br><br></p>

Buurtondersteuner Pascalle (m) met de rest van het Dichtbij-team. Samen werken ze aan het welzijn in de wijk. Deze foto is genomen voor het uitbreken van de coronapandemie.

(Foto: )

Pascalle in de wijk: 'Blanco canvas dat je zelf invult'

Sinds 2019 zet ContourdeTwern buurtondersteuning in: een nieuwe vorm van sociaal werk om te werken aan kansen en perspectief voor bewoners. De nadruk ligt daarbij op de bewoners zelf, en op het vinden van oplossingen in de buurt of wijk. Uitgangspunten zijn mensen stimuleren actief te worden, de focus op wat bewoners wél kunnen en het benutten van de kracht van de wijk. In deze portrettenserie geeft een aantal buurtondersteuners een inkijkje in hun werk. Deze week Pascalle de Groot, buurtondersteuner in Zorgvlied-Zuid.

TILBURG - Buurtondersteuner Pascalle de Groot heeft sinds een jaar Zorgvlied-Zuid als werkgebied. Een wijk met een duidelijk afzonderlijk noordelijk en zuidelijk deel. “Soms lijkt het alsof een onzichtbare Berlijnse Muur zich op het Burgemeester van de Mortelplein heeft opgeworpen.” Wijkcentrum de Back, basisschool de Christoffel en de wijkvereniging Zorgvlied zetten zich hard in om beide wijken met elkaar te verbinden. Op momenten lukt dat maar het zou van Pascalle nog meer mogen. “Zorgvlied zit een beetje op slot.”

Veel ideeën

Als buurtondersteuner gaat Pascalle aan de slag om de kloof tussen de systeemwereld (professionals) en de leefwereld (bewoners) te verkleinen. “Vanuit ons werk willen we allerlei dingen in gang zetten, maar veel belangrijker is hoe we de bewoners in beweging krijgen Er zit van alles in de wijk. Talent, actieve mensen, mensen die voor een ander willen zorgen, er zijn veel ideeën... We gaan onderzoeken hoe we dat kunnen activeren. We willen dat doen door in de wijk kleine verbindingen te leggen tussen mensen. Door ze met elkaar in contact te brengen. Samen met de Dichtbij-partners ga ik daar nadrukkelijk een rol in pakken.”

In coronatijd ervaarde Pascalle hoe dat contact door bewoners werd gewaardeerd. “Ik ben toen wekelijks de wijk in gegaan om voordeurgesprekken te voeren. In eerste instantie gericht op de doelgroep ouderen. Gewoon even een praatje houden, ‘hoe gaat het met u’? Mensen vonden het fijn en waren dankbaar. Even aandacht krijgen, gezien en gehoord worden. Het is zo simpel, dit wil ieder mens. Als er niet open gedaan werd, dan stopte ik een kaart en notitieboekje van het Dichtbij-Team, met daarop de tekst ‘start uw vraag in de wijk bij het Dichtbij-Team’ (met mijn telefoonnummer) in de brievenbus. Soms kreeg ik binnen een paar minuten een belletje; ‘dank je wel voor je kaartje. Ik ben wel thuis, maar doe liever nu niet open. Het gaat goed met mij’.”

Ruimte en vrijheid
Pascalle krijgt in haar functie als buurtondersteuner veel ruimte en vrijheid: “Ik heb in die 24 uur geen vastgelegde taken. Samen met het team kijken we bijvoorbeeld waar collectieve behoeften liggen. Zo bekijken we met de wijkvereniging hoe we eenzaamheid in de wijk zo goed mogelijk weg kunnen zetten. Met wijkcentrum de Back, de buurtcommissie en de vrouwenraad hebben we een zomerprogramma voor kinderen in de wijk georganiseerd. Daarnaast onderhoud ik mijn individuele contacten. Door regelmatig present te zijn in de wijk leg ik nieuwe contacten. Ik zie dit werk als een blanco canvas dat ik zelf in mag kleuren. Dat geeft ontzettend veel mogelijkheden maar ik ben op sommige momenten ook nog zoekende.”

Persoonlijk advies en morele steun
Pascalle geeft tot slot veel persoonlijk advies en morele steun aan de wijkbewoners. “Soms kunnen mensen de juiste woorden niet vinden in gesprek met de gemeente of een andere instantie. Ze begrijpen de brieven niet. Weten niet welke stappen ze moeten zelf moeten nemen of met wie ze in gesprek moeten om tot een oplossing te komen. Het mooiste compliment dat ik heb gekregen is van een bewoner die zei: ‘door jou voel ik me weer mens. Niet zozeer omdat het nu is opgelost, maar omdat jij de tijd hebt genomen om mij alles uit te leggen en mee te nemen in dit proces’. Een enorme beloning voor mijn werk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden