<p>Een Siberische grondeekhoorn in de Warande. Zijn voorouders woonden in het Tilburgs dierenpark aan de Bredaseweg en wisten bij de verhuizing te ontsnappen.</p>

Een Siberische grondeekhoorn in de Warande. Zijn voorouders woonden in het Tilburgs dierenpark aan de Bredaseweg en wisten bij de verhuizing te ontsnappen.

(Foto: aangeleverd door tilburgsverzetje)

tilburgsverzetje; andere blik op de stad

Hebt u een voortuintje? Met modieus helmgras of helemaal betegeld als voortzetting van het trottoir? Een houten hekje eromheen? Fietsbeugels voor het raam of kaboutertjes en een partytent, gezellig in de zomer? Wat er ook in staat en hoe het er ook uitziet, tilburgsverzetje is geïnteresseerd. Dus als u een voortuintje hebt: stuur ze een foto en vertel het verhaal.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Achter de speelse naam tilburgsverzetje (geen hoofdletter!) verschuilt zich een aantal artistiek aangelegde bewoners van Tilburg. “Ja, eentje is componist bijvoorbeeld, en er zit een documentairemaker bij. Maar een ander is weer natuurkundige, dat is minder artistiek.”

De twee betrokken inwoners van Tilburg die nu de publiciteit zoeken hebben zelf ook een opleiding in de kunstwereld, veel meer willen ze er niet over kwijt. “Nee, liever geen namen in de krant, dat is niet de bedoeling. Dan wordt het zo persoonlijk en dat willen we niet. Het gaat niet om wie wij zijn maar om wat wij doen.” Als compromis alleen de voornamen dan? “Nee, liever niet , dat past niet in het concept. Het moet onpersoonlijk blijven.” De krant mag natuurlijk wel hun volledige namen weten, maar in de publiciteit gaan we het beperken tot de naam van het concept: tilburgsverzetje.

Anders, speels

“Stel ons maar voor als twee betrokken inwoners van Tilburg”, vindt tilburgsverzetje dat het meest aan het woord is. Zij zoekt naar omschrijvingen om uit te leggen wat tilburgsverzetje (één woord) is en wat ze doen. En wat de bedoeling is. Dat blijkt nog niet zo makkelijk: “Er is niet echt een uitgesproken doel, vastgelegd en afgestempeld en zo. We kijken naar de stad, naar opvallende dingen, en we willen daarbij een nieuwe blik ontwikkelen. Een beetje speels, zoals uit de naam blijkt.” De ander vult aan: “In elk geval anders. Zowel voor de inwoners als voor de bestuurders en mensen die er beroepsmatig mee bezig zijn.”

Instagram en Facebook

De simpelste manier om kennis te maken met wat tilburgverzetje is en doet, bestaat uit kijken op Instagram: “Ja, daar maken we onze projecten. Dat is een leuke omgeving. We zijn kortgeleden ook op Facebook begonnen, maar dat is niet zo vriendelijk, ervaren we. Daar krijg je veel kribbige reacties, dwingend ook. Dat was wel even schrikken.”

De ander: “Instagram is ook meer beeld-georiënteerd en dat ligt ons beter, daar gaat het ons om.”

Cees de Sloper

Rechtgeaarde Tilburgers weten dat het dan gaat over Cees Becht, burgemeester van Tilburg in de jaren zestig en bekend geworden door zijn slooplust. Delen van de oude stad moesten plat en plaatsmaken voor grootse ontwerpen. Weg met de Koningswei, leve het Koningsplein! “Nu zijn ze weer bezig met dat deel van de stad, dat moet het stadsforum worden, maar die Becht, die heeft echt huisgehouden hoor. Heel rigoureus een hele wijk tegen de vlakte! Dat houdt ons bezig: wat kun je daar nu nog mee?”

Wachtpaleis

“Ik zou het wel mooi vinden als het zou lukken om de Koningswei te reconstrueren, virtueel bedoel ik. Dat je die omgeving met behulp van een virtualrealitybril opnieuw zou kunnen beleven”, peinst tilburgsverzetje. “Maar dat is technisch heel moeilijk, vermoed ik.” Dus concreter richt tilburgsverzetje zich nu op de mogelijkheden met het Paleis-Raadhuis: “Een wachtpaleis! Dat zou toch mooi zijn, niet? Hang er een slinger van Foucault op, dan heb je het over tijdsbeleving. Wachten zonder dat je weet waarop!”

Siberische eekhoorns

“Het verhaal gaat dat toen ze de dierentuin opruimden, aan de Bredaseweg, ze veel aandacht hadden voor grote exemplaren als olifanten en giraffen en zo. Maar zoiets kleins als de Siberische grondeekhoorns, die konden ontsnappen. Nou, dat is bijna vijftig jaar geleden en nu vind je nog steeds een populatie van die eekhoorns in de Warande. Fascinerend, toch?” tilburgsverzetje vroeg op Instagram om foto’s van het beestje en kreeg er inderdaad flink wat toegestuurd.

Onze voortuintjes

Het jongste project van tilburgsverzetje gaat over onze voortuintjes. Waarom zien die eruit zoals ze eruit zien? “Als je ze bekijkt komen mensen soms naar buiten om erover te vertellen. Nou, dat willen we. Stuur ons een foto van uw voortuin. Vertel het verhaal! Wij zetten het op Instagram.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden