<p>Dit kantoor is in 1980 gebouwd door architectenbureau Eduard van Wesemael uit Goirle in opdracht van de Vereniging &lsquo;Ons Middelbaar Onderwijs&rsquo;.</p>

Dit kantoor is in 1980 gebouwd door architectenbureau Eduard van Wesemael uit Goirle in opdracht van de Vereniging ‘Ons Middelbaar Onderwijs’.

(Foto: )
moNUment

moNUment van de Week: Apennijnenweg 11

TILBURG - In de volksmond heeft het de naam ‘de Apenrots’ gekregen. De hellende verspringende daken in de grijsgrauwe kleur van rotsen doet daar inderdaad aan denken. Het is een speels eigenzinnig gebouw typerend voor de jaren tachtig en voor een stroming in de architectuur die genoeg had van de rechthoekige sobere architectuur van blokken en dozen. Een meer benaderbare niet-hiërarchische architectuur werd nagestreefd. Het is ook de tijd van de bloemkoolwijken waarbij straten niet meer rechttoe rechtaan lopen maar speels zijn aangelegd.

Het is een uniek gebouw voor Tilburg en valt onder de architectuurstroming van het structuralisme. Kenmerkend voor deze stroming is de geometrische structuur van de gebouwen, samengesteld uit vaak kleine eenheden, gerelateerd aan de menselijke maat. Dit gebouw roept geen ontzag op. Wel roept het bewondering op voor de speelsheid, originaliteit en de uniciteit ervan. De dakpannen zijn van betonnen ‘leien’. Het gebouw ligt in een onderwijsgebied en diende ook als kantoor van een onderwijsorganisatie. De laatste maanden hebben er krakers ingezeten en die zijn er nu uitgezet. Momenteel staat het pand leeg en dreigt er sloop.

Meer info staat op www.heemkundekringtilburg.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden