Kruidenierszaak op de hoek Lijnsheike - Leharstraat in 1953 (foto: Ad kwantes). Achtergrond: het Lijnsheike in 1969 (foto: Frans de Croon)
Kruidenierszaak op de hoek Lijnsheike - Leharstraat in 1953 (foto: Ad kwantes). Achtergrond: het Lijnsheike in 1969 (foto: Frans de Croon) (Foto: )

De Heikant: een Wereldwijk

Artiesten die zomaar opduiken vanachter geparkeerde auto’s op het Wagnerplein, een puzzeltocht door de Heikant en als klap op de vuurpijl een volledig gereconstrueerd Lijnsheike. Dat is het ultieme visioen van Stichting Straat tijdens de manifestatie ‘Heikant: een Wereldwijk’.

Door Theo van Etten

Tilburg – Van 1 april tot en met 2 mei 2021 zullen er allerlei verrassende activiteiten plaatsvinden in de wijk Heikant in Tilburg-Noord. Stichting Straat organiseerde al tien keer eerder een manifestatie waarbij een wijk of stadsdeel centraal stond. Door middel van een gevarieerd programma worden verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden. Met veel aandacht voor erfgoed, architectuur, stadsnatuur en bewonersverhalen.

“Het wordt zeker geen festival” zegt Berry van Oudheusden, drijvende kracht achter Stichting Straat. “We willen mensen uit hun comfortzone halen en hen in nieuwe situaties brengen. Ze op een geheel nieuwe manier kennis laten maken met hun wijk en zijn boeiende historie.” Ideeën zijn er volop, zoals themawandelingen over architectuur en het groen in de buurt. Een tentoonstelling, een symposium en een wijkquiz waarbij jongeren samen met senioren optrekken. Ook wil Berry het verdwenen deel van het Lijnsheike op een creatieve manier terugbrengen in het straatbeeld. “Die verdwenen straat spreekt nog steeds tot de verbeelding. Tot de jaren zestig was deze wijk min of meer afgesloten van de rest van de stad en volledig zelfvoorzienend. Alleen als je in de textiel werkte, ging je het kanaal over. ‘De brug bij het Lijnsheike was vroeger met kranten afgeplakt’ is hier nog steeds een gevleugelde uitdrukking.”

Hoewel de echte manifestatie pas in het voorjaar plaatsvindt, gaan de bewoners er nu al wat van merken.Vanaf begin oktober reizen vier koffers door de wijk. Daarin zitten voorwerpen waarmee mensen hun verhalen, gedichten, tekeningen en foto’s kunnen vastleggen. Die worden verzameld voor een spetterend slotweekend met veel dans, muziek en theater. Daarbij hoopt Berry een beroep te kunnen doen op het vrijwilligerspotentieel uit de wijk. Ook wil hij de verhalen gebruiken voor het wijkboek, dat een vast onderdeel van de projecten is. Op dit moment is hij volop bezig met interviews. “Dat vind ik het allerleukste. De verhalen die mensen mij toevertrouwen, dat is heel bijzonder. Zeker als er dan ineens zo’n doos van zolder wordt gehaald met de mooiste foto’s…” Berry sprak al veel authentieke Haajkaanters, nieuwkomers (Heikant herbergt zo’n vijfenveertig nationaliteiten), ondernemers en organisaties. “Dan blijkt dat de Tilburgse wijken nauwelijks met elkaar te vergelijken zijn. Maar juist die verschillen maken het zo interessant.”

Berry heeft al jaren een voorliefde voor de stad in het algemeen. Graag attendeert hij de mensen op de wijk of straat waar ze elke dag doorheen fietsen. “Het decor van de stad zegt veel over wat er leeft en de historie is vaak een goed bindmiddel. ‘Nu kijk ik pas écht naar mijn omgeving’, zeggen ze dan. Daar geniet ik van.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden