Foto:
Tuintip

TuinTip: Groen koraal?

Nee, de Rhipsalis! Sterk vertakkend, kringelend of juist met lange, hangende slierten: de stengels van de Rhipsalis doen je automatisch denken aan koraal. GroenRijk biedt verschillende goed combineerbare soorten van deze sierlijke kamerplant aan.

Met de Rhipsalis haal je een bijzondere kamerplant in huis die opvalt door zijn afwijkende, op een zeeplant lijkende vorm. Daarom wordt hij ook wel rotskoraal of koraalcactus genoemd. Je zou het van deze kale soort zonder stekels niet verwachten, maar het is een familielid van de cactus. In het wild groeit hij niet in droge woestijngebieden maar juist in tropische oerwouden; vaak op bomen. Toch past dit ‘groene koraal’ zich makkelijk aan de omstandigheden aan en groeit prima in jouw Hollandse huiskamer.

Met de Rhipsalis haal je een makkelijke kamerplant in huis. De behoefte aan water en licht is niet heel groot en dat maakt de Rhipsalis ook voor mensen zonder groene vingers een handige plant. Een Rhipsalis kan wel wat zon én schaduw hebben, overleeft je vakantie, neemt niet veel ruimte in, kan op veel plekken in huis staan of hangen, is luchtzuiverend en combineert goed met andere planten.

Je moet heel wat uitspoken, of juist nalaten, voordat een Rhipsalis er zielig uit ziet, toch is het handig om op de volgende punten te letten:

Geef minstens eens in de drie weken water. In de zomer en op een zonnige plek heeft je Rhipsalis meer water nodig. Geef kleine beetjes water en pas als de grond droog is. Gebruik cactuspotgrond als je de plant verpot. Geef alleen in de lente en zomer wat vloeibare cactus- en vetplantvoeding. Te lange stengels kun je afknippen en stekken door ze in aarde te zetten.

Als je een Rhipsalis ziet, raak je vast betoverd door zijn bijzondere uiterlijk en wil je waarschijnlijk meer dan één soort in huis halen. Denk dan eens aan deze vier unieke soorten die je bij GroenRijk kunt vinden: Mesembryanthemoides, Hatiora. Oasis en Cereuscula.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden