<p>Architect Jan van der Valk bouwde voor de oorlog voor bekende fabrikanten veel van deze landhuisjes aan de Bredaseweg.</p>

Architect Jan van der Valk bouwde voor de oorlog voor bekende fabrikanten veel van deze landhuisjes aan de Bredaseweg.

(Foto: )
moNUment

moNUment van de week: Bredaseweg 425

TILBURG - Op nr. 425 wordt in 1916 in opdracht van industrieel Rudolf Diepen ‘een gebouw opgericht om gebruikt te worden als zitkamer’. 

De tekening beschrijft het gebouwtje nog treffender: ‘zitkamer met bijbehorende voordeur voor Rudolf Diepen-Straeter. De architectuur is dan van Bern. Simons. Een jaar later wordt de zitkamer garage en bouwt Rudolf een klein landhuisje samen met architect Jan van der Valk. Al twee jaar daarna wordt het huisje met een vleugel vergrootenwordt het een woning. In 1933 wordt in opdracht van Mevr. R. Diepen-Sträter het huis nog eens grondig verbouwd en uitgebreid. Landhuis de Berkelaer heet het dan. Jan van der Valk is dannog steeds de architect.

Het is een bijzonder huis geworden waarvan de topgevel met vakwerk als eerste opvalt.

Rudolf Diepen (1875-1920) was medefirmant van de wollenstoffenfabriek Gebroeders Diepen aan het Korvelplein. Hij was een sociaal bewogen ondernemer die in de gemeenteraad, de provinciale staten en de eerste kamer gezeten heeft.

Veel van de hier aan de Bredaseweg gebouwde VanderValken zijn helaas gesloopt. Hopelijk blijft dit fraaie juweeltje dat lot bespaard. Het heeft geen monumentale status maar verdient die wel.

Meer informatie staat op www.heemkundekringtilburg.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden