De groeispurt van Berkel-Enschot


<p>Jack van der Sanden en Mart Koenen plaatsten de Eerste Steen van Eikenbosch bij museum &lsquo;Onder d&rsquo;n Hooizolder&rsquo; (foto: Peter Timmermans)</p>

Jack van der Sanden en Mart Koenen plaatsten de Eerste Steen van Eikenbosch bij museum ‘Onder d’n Hooizolder’ (foto: Peter Timmermans)

(Foto: )

De groeispurt van Berkel-Enschot

BERKEL-ENSCHOT - De Eikenboschweg in Berkel-Enschot doet zijn naam in de zomer van 2020 alle eer aan. Het voormalige, gelijknamige winkelcentrum is niet meer. De kale lege vlakte wordt alweer bouwrijp gemaakt en aan de overkant krijgt de nieuwe wijk Koningsoord steeds meer vorm. Bleef er dan helemaal niets bewaard van Eikenbosch? Gelukkig wel.

Door Theo van Etten

Jack van der Sanden van Heemkundekring ‘De Kleine Meijerij’ stelde de Eerste Steen van het winkelcentrum veilig. In 1971 werd deze ingemetseld bij de brood- en banketbakkerij van Leo Geerts. Afgelopen zomer leverde sloper Jan van Esch het relikwie ongeschonden af bij het museum ‘Onder d’n Hooizolder’, waar bezoekers hem kunnen bewonderen. Jack: “Die gedenksteen was compleet vergeten en ook de winkeliersvereniging had weinig belangstelling. Voor mij als heemkundige had hij echter wel degelijk betekenis als symbool voor de groeispurt die Berkel-Enschot doormaakte in de periode 1970 – 2020. Daarnaast zegt de steen iets over de relatie van de zusters Trappistinnen met Berkel-Enschot. Zo vormt hij een verbindende schakel tussen meerdere aspecten van onze geschiedenis.”

Eerste steen
In 1966 kocht de gemeente twee hectare grond van de zusters Trappistinnen van de Abdij Koningsoord ten behoeve van het bestemmingsplan ’Eikenbosch’. Op 16 december 1971 legde burgemeester Harry Aarts de ‘eerste steen’. Ironisch genoeg overleed hij in het sloopjaar als gevolg van het coronavirus.

Aantrekkingskracht
Eikenbosch kende in 1972 twaalf winkels, woningen, een cultureel centrum (De Schalm), de Boerenleenbank en een postkantoor. In 1981 opende de bibliotheek zijn deuren. Uiteindelijk kwamen er achtentwintig winkels. Voor een dorp als Berkel-Enschot was dat destijds iets nieuws, vertelt Jack: “Voorheen kenden we hier alleen maar een paar kleine winkeltjes. Zo’n winkelcentrum had echt aantrekkingskracht. Als nieuw dorpscentrum, precies tussen het oude Berkel en Enschot in.”

Dorpshart
Ook de zusters Trappistinnen verhuisden naar elders. Hun voormalige klooster transformeerde tot het nieuwe dorpshart van Berkel-Enschot. “Ik denk dat die functie hier beter tot zijn recht komt dan op Eikenbosch”, zegt Jack in alle eerlijkheid. In ‘Ons Koningsoord’ is een nieuw winkelcentrum gerealiseerd inclusief een bibliotheek en een nieuw cultureel centrum. “Wel jammer dat het oude monumentale bibliotheekgebouw naar ontwerp van Renz Pijnenborgh gesloopt is. Daar staat tegenover dat het carillon van Eikenbosch wel bewaard is gebleven en op een mooie, beeldbepalende plek staat.”

Museum
Mart Koenen, de trotse ‘directeur’ van ‘Onder d’n Hooizolder’ heeft de Eerste Steen opgeknapt, zodat de tekst weer goed leesbaar is. Wie herinneringen wil ophalen aan Eikenbosch, kan terecht bij het museum aan ’t Hoekske 6-6A. Naast oude gereedschappen en gebruiksvoorwerpen vindt je hier ook voorwerpen van de Trappistinnen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden