<p>Veel bloemen, symbolen en tekens op de muur van de Bloemaert, die aangeven waar de school voor staat.</p>

Veel bloemen, symbolen en tekens op de muur van de Bloemaert, die aangeven waar de school voor staat.

(Foto: )

Visie frivool op de muur van de school

TILBURG - Een schril contrast tussen het grauwe, grijze weer en de fleurige, kleurrijke gevelkunst die donderdag 8 oktober werd onthuld bij basisschool De Bloemeart in de Reeshof. Afgelopen zomer waren daar kunstenaars van het Tilburgse BIK Collectief aan de slag om de muur te verfraaien. Het resultaat past met veel bloemen bij de sfeer van de school en moet laten zien waar De Bloemeart voor staat.

Het idee ontstond afgelopen schooljaar bij intern cultuur coördinator Joyce Kuenen en inmiddels voormalig directeur Teun Brand, mede vanwege het twintigjarige bestaan van de school. Aan het BIK (BeroepsKunstenaars In de Klas) Collectief, dat al jaren betrokken is bij cultuureducatie op school, de vraag om een ontwerp te maken voor de buitenkant van de school. Hjalmar van den Akker, Sanne Geboers en Maaike Maas van BIK en kinderen uit groepen 6, 7 en 8 gingen ermee aan de slag.

Symbolisch
Het uiteindelijke ontwerp is geïnspireerd op het logo en schoolplan van de Bloemaert. Het kunstwerk staat symbool voor gezond, gelukkig en kansrijk opgroeien in een prettige en veilige leeromgeving, en verbeeldt enkele belangrijke speerpunten uit het schoolplan. Boven de hoofdingang is op een zebrapad de schoolcarrière van de leerlingen weergegeven in pictogrammen, van jonge spelende kinderen onderaan tot aan het uitvliegen aan het eind van groep 8. Het zebrapad staat voor veiligheid, je houden aan afspraken en vertrouwen in elkaar.

De diverse pictogrammen staan ook voor de centrale rol van de leerkracht, (digitaal) onderwijs, ouderbetrokkenheid, cultuureducatie en lichamelijke, sociale en emotionele ontwikkeling. Verder zijn er veel kleurrijke bloemen uit het schoollogo en twee grote kinderhoofden aan de gevel verschenen met allerlei gedachten in hun hoofd, ontworpen door de kinderen zelf. De lampen staan symbool voor ideevorming, probleemoplossend denken en creativiteit in de breedste zin van het woord.

Kunst in de klas
Het zebrapad sluit ook aan bij de architectuur van het schoolgebouw. Op praktisch alle muren van het gebouwencomplex zijn brede witte balken als architectonische decoratie toegepast. De leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 hebben de houten panelen in de eerste weken van dit schooljaar in sprekende kleuren beschilderd. Basisschool de Bloemaert ziet het gevelkunstwerk als een mooie bekroning van de jarenlange samenwerking met het BIK Collectief. Dat geeft inmiddels al 16 jaar kunsteducatie op scholen in Tilburg en daarbuiten. Door het hele land hebben aangesloten kunstenaars schoolgevels opgeleukt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden