Foto:

Mariamonumenten in aquarel gevat

TILBURG - In de Hasseltse Kapel zijn de aquarellen te zien die Jofke van Loon maakte van bevrijdingsmonumenten ter ere van Maria in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. Die aquarellen zijn opgenomen in het onlangs verschenen boekje over Maria-bevrijdingsmonumenten in de gemeente Tilburg. De Tilburgse kunstenares maakte er in totaal 33.

Twaalf daarvan hangen de komende twee maanden in de Hasseltse Kapel. Omdat in de kapel niet alle aquarellen kunnen worden geëxposeerd, zijn er ook twaalf te zien in de zaal van de Petrus- en Pauluskerk aan de Vierwindenlaan en de rest is tentoongesteld in het atelier van Jofke van Loon, Gershwinstraat 10 in Tilburg. Deze expositie is alleen te bezoeken op afspraak, via 06-39826286. In de Petrus- en Pauluskerk is het werk elke zondag tussen 10.30 uur en 12.00 uur te bezichtigen.

Tienduizend prentjes verspreid
Een bijzonder werk in de Hasseltse Kapel is de originele schildering van het prentje ‘Maria Bescherm Tilburg’. Op het dieptepunt van corona werden er hiervan 10.000 verspreid in Tilburg en nog altijd is er vraag naar. Op dit prentje slaat Maria beschermend haar mantel der liefde om Tilburg. Het is geïnspireerd op de twee mantelmadonna’s die zijn te zien in het Tilburgse straatbeeld. Een daarvan is het monument ter nagedachtenis van Coba Pulskens in de Diepenstraat. Beide mantelmadonna’s zijn Maria-bevrijdingsmonumenten.

De meeste bevrijdingsmonumenten in Tilburg hebben een relatie met Maria. Dat geldt ook voor de Mariakapel in de Oude Toren in Enschot en de Mariakapel aan de Schoorstraat in Udenhout.

Boekje over Maria-bevrijdingsmonumenten
Door Paul Spapens is een boekje samengesteld met verhalen over alle Maria-bevrijdingsmonumenten. Met aquarellen van Jofke van Loon en een vormgeving door Ingrid Andela. De gemeente Tilburg telt 13 van deze bevrijdingsmonumenten, inclusief Berkel-Enschot en Udenhout. Feitelijk kan zelfs gesteld worden dat Tilburg meer dan duizend van deze monumenten heeft als alle Mariategels tegen woningen worden meegeteld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden