Foto: Martin van der Plas
Pastorale column

Column pastor Marijn van de Laar: Kwetsbaarheid

De laatste tientallen jaren leefden veel mensen op een roze wolk. Bomen groeiden tot in de hemel. Nieuwe ontwikkelingen in wetenschap en techniek maakten nagenoeg alles, wat wij wensen, mogelijk. 

Waar onze ouders en grootouders alleen maar van konden dromen, vinden we nu heel gewoon. Onze welvaart is ongekend. Onze levensverwachting werd langer, mensen worden ouder en ziektes, waar we aan overleden worden nú chronische ziektes. Onze wereld is steeds meer maakbaar geworden; dat betekent ook, dat mede daardoor veel mensen God uit het oog zijn verloren, want waarom zou je nog geloven in God, als je zelf alles kunt.

En toen kwam corona in ons bestaan, een pandemie, die wereldwijd al méér dan 1.000.000 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. Dat is erg, vooral voor de de mensen om hen heen, maar nog erger is dat het leven van de levenden drastisch is veranderd. Leven met beperkingen zijn we nauwelijks nog gewend en we accepteren moeilijker dat dit of dat niet meer mag. Aanvankelijk dachten optimisten nog, dat we er met een paar maanden vanaf zouden zijn. Maar steeds duidelijker wordt, dat het einde niet in zicht is, dat zelfs een serum niet alles oplost.

Het leven van de meest kwetsbaren is verkleind tot hun huiskamer of ziekenhuisbed. Fysieke nabijheid is terug gebracht tot anderhalve meter. Knuffelen, iemand omhelzen zet je in de gevarenzone. Leven vieren in festivals, uitgaan, maar ook in de huiselijke kring van verjaardagen en jubilea zijn nauwelijks nog mogelijk. We moeten met al onze welvaart accepteren, dat ons leven danig beperkt is geworden. En dat brengt voor velen isolement en eenzaamheid dichtbij.

Misschien is deze tijd ook een reden tot herbezinning op waar we mee bezig zijn. Hoe we omgaan met elkaar, met onze wereld, voeding en energiebronnen. Misschien moeten we terug naar de natuur, terug naar wat de Bijbel noemt het ‘beheerder zijn van Gods schepping’. Dan wordt onze kwetsbaarheid ook een uitdaging om anders te gaan leven. Als we dat kunnen zal de coronatijd misschien de geschiedenis ingaan als een heilzame tijd voor ons allen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden