<p>Irene, op de foto met hond Batman, heeft nu een eigen praktijk &lsquo;Team up with Dogs&rsquo;: &quot;Je moet loslaten en kunnen vertrouwen op je hond. Samenwerking tussen mens en hond is geweldig!&quot;</p>

Irene, op de foto met hond Batman, heeft nu een eigen praktijk ‘Team up with Dogs’: "Je moet loslaten en kunnen vertrouwen op je hond. Samenwerking tussen mens en hond is geweldig!"

(Foto: Regine Griep)

Irene werkt vanuit haar hart

TILBURG - Hard werken was voor Irene haar lust en haar leven. Een hernia zorgde ervoor dat ze in de ziektewet terecht kwam. Het gedwongen thuis zitten ging Irene niet goed af. Ze raakte in een depressie. Ze krabbelde op en haar leven kreeg een bijzondere wending: ze heeft nu een succesvol eigen bedrijf als hondeninstructeur en straalt weer!

Irene vertelt: “Lekker hard werken was voor mij altijd een uitlaatklep. Eerst in de gehandicaptenzorg, later als docent Duits: het was mijn lust en mijn leven. Naast mijn full time baan volgde ik ook nog een deeltijd studie, deed vrijwilligerswerk en sportte veel. Het kon me niet druk genoeg zijn. Het was stiekem ook een manier om weg te blijven van wat onverwerkte zaken. Ik had regelmatig sombere periodes en lekker bezig zijn was een goed medicijn.

Met een hernia op de bank
Tot Irene in 2012 met een hernia thuis kwam te zitten. “Zodra ik stil kwam te zitten vloog het me aan. Omdat ik geen afleiding meer had, stortte mijn wereld langzaam in. Mijn oude overlevingsmechanismen werkten niet meer.”

Honden kunnen spiegelen
Irene probeerde weer te re-integreren, wat lastig bleek. Uiteindelijk kwam ze in de WIA terecht. “Ik besloot eerst in therapie te gaan en van daaruit te kijken wat ik wil. In 2014 kreeg ik mijn witte herder, Ronja. Dat hielp mij enorm in mijn herstel proces: het gaf structuur, ik kwam weer buiten, kwam andere mensen tegen. Het hield me in het hier en nu en honden kunnen heel goed spiegelen. Als ik in mijn gedachten verdwaalde ging ze kattenkwaad uithalen waardoor ik bij de les bleef. Maar ze voelde ook aan wanneer ik verdrietig was en gaf me dan echt troost. In dat proces ben ik me meer gaan verdiepen in het ‘wezen’ van de hond. Ik kwam Bultersmekke Assistancedogs tegen en ik dacht: Wow wat een mooi werk, dát wil ik gaan doen!”

Weer studeren
Irene volgde haar hart en startte met een opleiding tot kynologisch instructeur en begon als vrijwilliger bij de dierenbescherming. “Het voor de groep staan ging heel soepel want lesgeven kon ik al. Daarna dook ik in de wereld van de hondenneus: detectiewerk en speuren naar personen. Dat is prachtig: Wat wij met de ogen doen, doet de hond met de neus. Jij weet t niet, maar de hond weet het. Een heel pure manier van samenwerken. Ik volgde de opleiding tot instructeur tracking and trailing.”

De stap naar betaald werk
Irene wilde dolgraag beroepsmatig met honden gaan werken. Om die stap te maken vond ze doodeng “Daarbij had ik hulp bij nodig. Ik besloot kennis te gaan maken bij De Krachtcentrale 013. In de training viel alles op zijn plek, ik kreeg de ondersteuning die ik nodig had.”

Een eigen praktijk
Niet lang daarna werd Irene aangenomen als instructeur teamcoaching bij Bultersmekke. “Je werkt vanuit de relatie tussen mens en hond en vanuit vertrouwen. Samen met het baasje leer je de hond een laadje te openen of de noodknop in te drukken wanneer iemand een epiliptische aanval krijgt. Het is fantastisch werk! Mensen kunnen hiervoor vaak vergoeding krijgen via zorgverzekering of WMO.

Irene werkt inmiddels 3 a 4 dagen per week vanuit haar eigen bedrijf www.teamupwithdogs.nl. Ook geeft ze individuele training en coaching aan mensen die niet in een hondenschool willen trainen, of mensen die een hond uit het buitenland hebben geadopteerd. Haar honden houden Irene zelf ook in balans “Een hond voelt stress en dat vertaalt zich in gedrag: Hij zoekt daardoor een rustig plekje op en leert je om daar naar te luisteren. Hierdoor leer je de energie beter te doseren op tijd rust te nemen.

De Krachtcentrale 013
Irene volgde via UWV een werk-fit traject bij De Krachtcentrale 013. “De warme sfeer, het je echt welkom voelen, de praktische ondersteuning: het gaf me het zelfvertrouwen dat ik nodig had om de stap naar mijn eigen bedrijf te nemen. In je eentje thuis is dat een stuk moeilijker!” Wil je vanuit ziektewet of WIA werkconditie opbouwen of je oriënteren op (ander) betaald werk of opleidingsmogelijkheden? Ga eens in gesprek. De Krachtcentrale 013 biedt diverse trajecten, van burn-out herstel tot Werkfit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden