<p>Een rijksmonument uit 1909 in eclectische stijl met motieven van de art nouveau binnen het huidige &lsquo;dwaalgebied&rsquo; van de binnenstad.&nbsp;</p>

Een rijksmonument uit 1909 in eclectische stijl met motieven van de art nouveau binnen het huidige ‘dwaalgebied’ van de binnenstad. 

(Foto: )
moNUment

moNUment van de week: Noordstraat 91

TILBURG - Architect Willem F.J.H. Bouman (1866-1951) maakte het ontwerp van een ‘Heerenhuis’ voor de Tilburgse drijfriemenfabrikant A.C. de Backer. Elders in de binnenstad vinden we van Bouman nog acht panden met een monumentenstatus.

Dit deels onderkelderde pand heeft drie bouwlagen onder een plat dak. Via traptreden komen we in een ellipsboogportiek, waar aan beide kanten vrij recent een betegeling is aangebracht. Het bovenlicht boven de dubbele voordeur is identiek aan het bovenlicht dat het portiek afsluit. Alle bovenlichten hebben verticale glasroeden, verbonden door halfcirkelvormige roeden. Op de tweede bouwlaag bevindt zich een Frans balkon met smeedijzeren balustrade.

Links van de voordeur zien we, boven twee rondboogvensters, een driezijdige houten erker, gedragen door corbeelhouten, met op die erker een balkon met balustrade en boven het halfrond kozijn een hardstenen hanenkam. De derde bouwlaag wordt links afgesloten door een golvende dakrand tussen pilastertjes met siersmeedwerk erbij. Rechts zien we een kroonlijst op consoles, ook tussen pilastertjes, en verbonden door siersmeedwerk.

De reflecterende coating in de raampartijen maakt op de foto ook de overkant van de straat goed zichtbaar.

www.heemkundekringtilburg.nl

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden