<p>Minimalistisch design met maximaal klimaatvriendelijke uitwerking. De Tilburgse wolindustrie mag dan niet meer zijn wat het geweest is, de schapen zijn er nog en daar heeft dit huis respect voor.</p>

Minimalistisch design met maximaal klimaatvriendelijke uitwerking. De Tilburgse wolindustrie mag dan niet meer zijn wat het geweest is, de schapen zijn er nog en daar heeft dit huis respect voor.

(Foto: John van Groenedaal)

Is dit zwarte huis de allergroenste?

TILBURG - Wie over de Reeshofdijk fietst of wandelt en goed oplet, is het ‘huisje op hei’ wellicht opgevallen. De zelfontworpen woning van architect Joris Verhoeven valt niet echt op en dat is precies de bedoeling. Behalve een bescheiden uiterlijk heeft de woning ook een zeer bescheiden belasting op het klimaat. En juist daarom is de woning een van de genomineerden van Duurzaamste Huis van Nederland.

De wedstijd gaat op zoek naar het Duurzaamste Huis in verschillende categorieën. Het huis van Joris (in categorie ‘gebouwd na 2000, kleiner dan 175 vierkante meter’) neemt het op tegen zes andere gegadigden verdeeld over het hele land. Hoewel bij ‘duurzaam wonen’ men vooral denkt aan energieverbruik, speelt ook het bouwmateriaal van Joris’ huis een grote rol. 

“Ik heb bij de bouw zo min mogelijk materiaal gebruikt en wat er gebruikt is, is zoveel mogelijk circulair”, legt hij uit. “Dat betekent veel gebruik van hout, dat tegen de elementen beschermd wordt door zwarte bio-schimmelcoating. De hoofdconstructie is van geprefabriceerde panelen van hout met vlasisolatie. Omdat ook de binnenkant met hout is afgewerkt, blijft de woning ‘ademen’ en dampopen.”

Inpassen in de natuur
De bouw van het huis zelf duurde niet langer dan drie maanden en door prefab te bouwen waren de transportbewegingen tijdens de bouw minimaal. “Het uitgangspunt van die bouw was om het huis zoveel mogelijk in te passen in de natuur”, zegt Joris. “Door de zwarte beplanking valt de woning bijna weg tegen de bomenrand met zijn donkere stammen waar hij voor staat. De woning is gelegen in een heidegebied waar vroeger de schapen graasden voor de Tilburgse wolindustrie. Door de omgeving niet te omheinen en in te richten als tuin, maar juist open te laten en de natuur er vat op te laten krijgen, lijkt het alsof de woning midden in de natuur staat. Toch zorgt een grote hazelaarstruik voor een beetje privacy vanaf de Reeshofdijk.”

Technische snufjes
Behalve bouw en ligging speelt natuurlijk de energie- en watervoorziening mee bij het duurzaamheidsgehalte van de architectenwoning. Zonne- en warmtepanelen zorgen voor elektriciteit en verwarming, samen met een warmtepomp. Behalve technische snufjes zorgt ook slim ontwerp voor besparing van water en energie.

“De technische ruimte grenst direct aan de keuken, badkamer, meterkast en toilet en daardoor zijn alle leidingen zo kort mogelijk. Wachten tot je water warm is wordt zo tot een minimum teruggebracht, wat zowel water als energie bespaart. Zelfs de douche helpt een handje mee met warmteterugwinning. Het gebruikte, warme douchewater stroomt langs de leiding met het koude water om dat alvast een beetje op te warmen”, aldus de architect.

Buiten net zo groen
Ook buitenshuis wordt aan de ecologische voetafdruk gedacht. Zo stroomt overtollig hemelwater niet het riool in, maar wordt het opgevangen in een wadi, een soort flauwe kuil. Tweedehands zeecontainers worden als schuur gebruikt, nadat ze als bouwkeet of opslag dienden tijdens de bouw van het huis. De pallets waar ooit de zonnepanelen op binnenkwamen vormen nu de balustrade om het terras dat gemaakt is van hergebruikte houten steenschotten. Insecten vinden er hun paradijsje door ingezaaid meerjarig weidebloemenmengsel en er is huisvesting voor koolmezen. Als tegenprestatie helpen die Joris af van de eikenprocessierupsen die in de vele naburige eikenbomen leven.

Al met al doet Joris een gerechtvaardigde gooi naar de titel van Duurzaamste Huis van Nederland. De vakjury maakt vrijdag 20 november haar eindoordeel bekend en dan weten we of Joris Verhoeven met zijn woning de titel wint.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden