<p>De klanten van Jeske de Koks Perfecto vormen een risicogroep, maar ook een vaste klantenkring. </p>

De klanten van Jeske de Koks Perfecto vormen een risicogroep, maar ook een vaste klantenkring.

(Foto: )

Een winkel in coronatijd vraagt om inventiviteit

TILBURG - Toen corona voor het eerst zijn intrede in Tilburg deed hadden winkels twee keuzes: de deuren sluiten en wachten tot het beter wordt óf open blijven en doorpakken. Bij winkelcentrum Westermarkt was dat niet anders. Deze toppers sloegen zich er doorheen en gaan keihard door.

Monique Donders van Bellamo voelde zich kort na de uitbraak meer poetsvrouw dan winkelier. “We hebben veel gepoetst en gevouwen, maar op een gegeven moment ben je wel klaar”, lacht Monique. Toen iedereen nog echt binnenbleef, hield ze haar deuren open. “Er kwamen niet veel mensen meer, nee. Zo af en toe iemand voor wat kleding voor een begrafenis. Dan bewijs je mensen ook echt een dienst door open te blijven. Wat had ik anders moeten doen? Thuis zitten is niks voor mij.”

Persoonlijk houden
Bellamo focust zich op vrouwenkleding. “We hebben een heel breed assortiment en leuke prijzen. Dat houdt het toegankelijk. We gaan echt van maat 34 tot 54 en krijgen mensen vanuit heel Tilburg en zelfs dorpen eromheen over de vloer. Maar ons sterkste punt is denk ik toch wel dat we het zo persoonlijk houden. Ik ken de mensen en de mensen kennen mij omdat ik er eigenlijk altijd ben”, zegt Monique, die nog snel toevoegt: “En als ik er niet ben, ben ik waarschijnlijk inkopen aan het doen!”

Vaste klantenkring
Schuin tegenover Bellamo zit Perfecto Mannenmode, een kledingzaak die zich juist op - what’s in a name - mannen richt. Ook voor Jeske de Kok waren het onzekere tijden. “Onze doelgroep is over het algemeen toch wat ouder; juist de mensen die veel risico lopen dus”, legt ze uit. Toch ziet Jeske ook voordelen ten opzichte van andere zaken. “Wij zitten hier al tien jaar en hebben dus echt een vaste klantenkring. Mannen komen over het algemeen tóch maar twee keer per jaar en veel van onze klanten vinden online bestellen ook niks. Wij zijn dus heel die tijd open geweest en hebben wel een iets mindere omzet gedraaid,

‘Overhemdwand’
Een geluk bij een ongeluk was de sluiting van het filiaal in Goirle. “Het contract liep eind vorig jaar af en als we bij zouden tekenen moest dat voor een lange periode. Lang verhaal kort: we hebben het niet gedaan en achteraf is dat geen slechte keuze geweest”, vertelt Jeske voor de welbekende ‘overhemdwand’ die Perfecto zo populair maakt onder de heren. “Tja, twee overhemden van Casa Moda voor 50 euro is nu eenmaal een mooie prijs. Veel mannen komen binnen voor een overhemd voor een gelegenheid of werk, en pakken er dan een met een leuke print bij.”

Geen pessimisme
Lekker zo’n vaste klantenkring, maar die had Fred van Helden van EcoGents nog niet toen corona toesloeg. “Vorig jaar oktober zijn we hier begonnen, dus toen er bijna niemand meer in het winkelcentrum kwam, was dat wel even slikken. En we zitten al in zo’n vergeten hoekje van de Westermarkt...”, zegt Fred. Ruimte voor pessimisme is er niet: “We doen het op onze eigen manier heel goed. Het begon als een hobby, en nu kennen mensen door het hele land ons. We krijgen zelfs bestellingen vanuit het buitenland!”

Eigen webshop
EcoGents focust zich op tweedehands kleding voor mannen, en wat blijkt: “Wij zijn voor zover ik weet de enige tweedehands kledingwinkel die zich alleen maar richt tot mannen. Mannen en vrouwen shoppen toch anders. Veel vrouwen vinden het heerlijk om al die rekken af te struinen. Mannen willen weten waar ze moeten zijn en pakken het; veel kerels passen hun kleding niet eens. Onze winkel is daar volledig op ingericht: de maten hangen bij elkaar dus als je wil ben je zo weer buiten”, vertelt Fred vanuit zijn sfeervolle winkel.

Toch komt een aanzienlijk deel van zijn inkomsten van mensen die zijn winkel niet eens kennen. “We verkopen veel kleding via Vinted en Marktplaats. Jammer genoeg lag dat ook deels stil toen er bijna geen pakketten meer de grens overgingen.” Goed nieuws voor webshoppers: EcoGents is bezig met z’n eigen webshop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden