Teuntje van de Wouw, Theo Cuijpers en Karin de Mol (vlnr) werkten mee aan het album 'Trots op Tilburg' (foto: Theo van Etten).
Teuntje van de Wouw, Theo Cuijpers en Karin de Mol (vlnr) werkten mee aan het album 'Trots op Tilburg' (foto: Theo van Etten). (Foto: )

De geschiedenis van Tilburg in stickers

TILBURG - Bij drie Tilburgse PLUS supermarkten kun je stickers sparen voor het album ‘Trots op Tilburg’. Een historisch fotoboek waardoor je opnieuw kennis maakt met je stad.

Door Theo van Etten

De bioscoop waar je voor het eerst afsprak met een vriendje of vriendinnetje, de kerk waar je ouders zijn getrouwd of de fabriek waar je opa werkte. Het komt allemaal terug in het fotoverzamelalbum Trots op Tilburg. Ook serieuze aspecten van de geschiedenis staan erin, zoals de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog of het grootschalige vaccinatieprogramma vanwege de pokkenepidemie in 1951. Daarnaast is er veel aandacht voor Tilburg als moderne stad. “Na de teloorgang van de textielindustrie kunnen Tilburgers weer trots zijn op hun woonplaats”, zegt Theo Cuijpers.

Tienduizenden foto’s
Samen met fotograaf Joep Vogels verzamelde hij het gros van de afbeeldingen. Dat deed hij in nauwe samenwerking met Teuntje van de Wouw en Karin de Mol van Regionaal Archief Tilburg. Zij beheren de foto- en filmdatabank waarin tienduizenden foto’s worden bewaard. Teuntje: “Wij letten er vooral op dat de rechten van de fotografen gewaarborgd zijn. Als dat niet lukt, bieden we een alternatief aan.”

Waardevolle bron
Tijdens zijn zoektocht ontdekte Theo regelmatig nieuwe ‘pareltjes’. “Als heemkundige dacht ik dat ik alles wel zo’n beetje gezien had. Toch ontdekte ik op een oude foto van de Korvelseweg, nota bene de straat waar ik woon, weer nieuwe elementen.” Karin vult aan: “Voor veel mensen is de beeldbank plaatjes kijken en mijmeren over het verleden, voor een ander is het een waardevolle bron van onderzoek. En elke dag komen er nieuwe foto’s bij, bijvoorbeeld doordat fotografen die met pensioen gaan, hun archief aan ons overdragen. Vaak zijn die relatief recente foto’s nog interessanter dan hele oude exemplaren.”

Breed publiek
Trots op Tilburg is een samenwerking tussen drie PLUS supermarkten, Stadsmuseum Tilburg en Heemkundekring Tilborch. Laatstgenoemde verzorgde de foto’s en de teksten, Stadsmuseum Tilburg coördineerde het geheel. Op 29 september ontving burgemeester Weterings het ‘eerste exemplaar’. Ook hij toonde zich enthousiast met de opzet. Niet alleen vanuit zijn persoonlijke interesse voor de Tilburgse historie, maar vooral omdat het boek zo’n breed publiek bedient. 

Rare processie vroeger
Cuijpers: “Elke Tilburger kijkt en leest dit, het is zeker niet alleen voor insiders. Ik hoop dat ze vervolgens zelf in de beeldbank op zoek gaan naar het verleden van de stad. Of dat kinderen aan hun ouders vragen hoe dat nou eigenlijk zat met al die rare processies vroeger. Het is eigenlijk hetzelfde als je nieuwe omgeving leren kennen. De vraag ‘Wie ben jij en waar kom jij vandaan?’ kun je hier ook stellen.” Ook voor Teuntje is het album leerzaam: “Ik kom oorspronkelijk niet uit Tilburg, dus het struinen in de beeldbank vergroot mijn kennis van de stad. Dan kom je erachter dat de geschiedenis van Tilburg anders is dan die van steden als Breda of ‘s-Hertogenbosch, maar zéker zo interessant.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden