<p>Lisette Didden is in Groenewoud de buurvrouw waar je met vragen, idee&euml;n of problemen naartoe kan.</p>

Lisette Didden is in Groenewoud de buurvrouw waar je met vragen, ideeën of problemen naartoe kan.

(Foto: )

'De burgmeester komt over 20 jaar uit Groenewoud'

TILBURG - Sinds 2019 zet ContourdeTwern buurtondersteuning in: een nieuwe vorm van sociaal werk om te werken aan kansen en perspectief voor bewoners. De nadruk ligt daarbij op de bewoners zelf, en op het vinden van oplossingen in de buurt of wijk. Mensen stimuleren actief te worden, de focus op wat bewoners wél kunnen, en het benutten van de kracht van de wijk zijn uitgangspunten van deze aanpak. In deze portrettenserie geeft een aantal buurtondersteuners in Tilburgse wijken een inkijkje in hun werk. Deze week Lisette Didden, buurtondersteuner in Groenewoud, Tilburg Zuid.  


Sinds juni 2020 is Lisette Didden weer terug in de wijk waar ze haar eerste stappen in het sociaal werk zette: Groenewoud. Na 25 jaar in verschillende functies bij ContourdeTwern en haar voorgangers is ze weer terug in de wijk. Samen met de partners in de wijk werkt ze vanuit een eigen pand, in het hartje van de wijk: nummer 54 aan het Pater van de Elsenplein.

Wat ze zo leuk vindt aan Groenewoud? “De puurheid en directheid van de bewoners. Nee is nee, ja is ja: hartstikke helder. Buurtondersteuning is heel direct gericht op de wijkbewoner zelf. Maar daarvoor moet je wel het vertrouwen van die bewoner zien te winnen.” Lisette is de opvolger van Maaike Stevens. “Die heeft een goede overdracht gedaan. Ik heb al haar contacten op Facebook een vriendschapsverzoek gestuurd. Via Messenger heb ik ze een kort bericht gestuurd, dat ik ze allemaal persoonlijk wil ontmoeten.”

Wijkbuurvrouw
“Ik wil de Lisette worden van de wijk, een buurvrouw bij wie iedereen terecht kan met z’n ideeën, vragen of problemen, groot of klein. Bij wie de mensen zich gehoord voelen.” Dat ontbreekt eraan volgens de bewoners.

Lisette: “Ik wil de verschillende partijen bij elkaar brengen: de systemen én bewoners moeten meer met elkaar in contact komen. We moeten ervoor zorgen dat ze elkaar begrijpen, en samen oplossingen bedenken waar de wijk én de bewoners iets aan hebben. Wat mag bijvoorbeeld een gemeente van de bewoners verwachten en andersom? Als er een zakje chips op straat ligt roept de bewoner: ‘De gemeente ruimt niet goed op’. De gemeente zegt: ‘Wij voldoen aan onze plicht, er staan hier genoeg prullenbakken.’ Maar het gaat erom dat dat zakje chips in de prullenbak terechtkomt. Op verschillende terreinen gaan we met alle partijen samen kijken naar de problemen: ieder vanuit eigen verantwoordelijkheid en kracht.”

Investeren
De komende twintig jaar wordt vanuit de PACT-aanpak volop geïnvesteerd in Groenewoud. Lisette: “Als buurtondersteuner wil ik Groenewoud samen met de bewoners uit het verdomhoekje halen. Ik wil de mensen trots meegeven. Ik wil in alle opzichten de verbinding zijn in het gat tussen wijkbewoners en instanties. Laagdrempelig, zoals voor de mevrouw die een maatje zoekt om koffie mee te drinken. Of voor de mevrouw die via via op mijn pad kwam. Daar ben ik in zes weken tien keer terug geweest. Thuiszorg geregeld, de huisarts geïnformeerd, thuishulp ingeschakeld; heel intensief. Zo dichtbij ben je soms. Tegelijkertijd zijn we op straatniveau ook bezig om verbeteringen aan te brengen in de situatie. Dat doen we met al onze partners, zoals de gemeente, handhaving, politie en woningcorporaties. De bewoners moeten daarin een actieve rol krijgen.”

Samen en gelijkwaardig
Met haar aanpak wil Lisette bereiken dat de bewoners van Groenewoud erkend worden. Dat ze hun eigen waarde wat opvijzelen, trots zijn op zichzelf en de wijk waarin ze wonen. “De mensen willen gehoord worden, ze willen hun verhaal vertellen. Wij willen ze helpen om vanuit hun eigen verhaal de wijk in te richten voor de toekomst. Een van de mooiste voorbeelden daarvan vind ik nog steeds de film die een paar jaar terug over de Vogeltjesbuurt is gemaakt. Het script werd samen met de bewoners geschreven, een buurtbewoner deed de haren, iemand anders uit de wijk de styling en wethouder Berend de Vries speelde ook een rol. Alles gelijkwaardig. Daar roepen ze nu nog over. Zo zie ik de toekomst van Groenewoud ook voor me: dat we het allemaal samendoen, op een gelijkwaardige manier. Over twintig jaar komt de burgemeester van Tilburg uit Groenewoud. Dat is onze ambitie.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden