<p>Een breed scala aan circusdisciplines komt voorbij in de circuslessen van Circusschool Pinilotta, vanaf maandag 26 oktober in De Grote Beemd in de Reeshof.&nbsp;</p>

Een breed scala aan circusdisciplines komt voorbij in de circuslessen van Circusschool Pinilotta, vanaf maandag 26 oktober in De Grote Beemd in de Reeshof. 

(Foto: iola toning)

Acrobaatjes in de maak bij nieuwe circusschool

TILBURG - “Hooggeëerd publiek, uw handen op elkaar voor de volgende act!” Zo zou zomaar eens je kleine clowntje, acrobaatje of koorddansertje aangekondigd kunnen worden, want Tilburg krijg er een circusschool bij voor kinderen. Komende week gaat Jeugdcircus Pinilotta van start met circuslessen in De Grote Beemd in de Reeshof.

“Circus is een kunstdiscipline”, vertellen initiatiefnemers Andre Vylehzhanin en Iola Töning. “De lessen zijn daarmee een perfecte balans tussen fysieke training en creatieve ontwikkeling. Ze bevorderen de motorische ontwikkeling door kracht, lenigheid, snelheid, coördinatie en evenwicht. Kinderen worden creatief gestimuleerd in vormgeving, presentatie en originaliteit.

Nieuwe vaardigheden
Door het niet competitief karakter is circus volgens het duo toegankelijk voor iedereen ongeacht het niveau. “Men wordt uitgedaagd om de grenzen op te zoeken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Men leert samenwerken en bouwen samen met anderen aan hun vertrouwen, eigenwaarde en waardering. Door de verschillende disciplines is het geschikt voor iedereen en blijft het uitdagend.”

Gepokt en gemazeld
Andre Vylehzhanin en Iola Töning zijn professionele circusartiesten met jarenlange internationale circuservaring. Zo heeft Andre vele jaren met het Russisch staatcircus gereisd. Hij deed ervaring op als fakir, clown, paarden kaskadeur (Russische kozakken) en met roofdieren en katachtigen. Iola was trapeze artieste, clown en assistent bij verschillende acts. Ook zijn ze beiden ervaren circusdocenten en runnen al 15 jaar het jeugdcircus Club Pellikaan, met een eigen performanceteam dat optredens verzorgt tijdens evenementen en festivals. Ze zouden op ‘s lands grootste circusfestival Festival Circolo staan, maar dat gaat vanwege corona niet door.

Doorgeven van de passie
De circuslessen starten om 15.45, duren 90 minuten en zijn bedoeld voor kinderen van 5 tot en met 18 jaar. Er worden diverse circusdisciplines aangeboden zoals acrobatiek, trapeze, eenwielerrijden, jongleren, draadlopen, bal balanceren en , hoelahoepen en nog veel veel meer. Iola: “Een circusgezegde is: Eenmaal een paar schoenen versleten in de circuspiste, dan wil je nooit meer iets anders. Dat geldt voor ons ook. Het circus zit in ons hart, dat gaat nooit meer weg. Voor ons is er niks mooiers dan die liefde en passie doorgeven aan iedereen, maar vooral aan de jeugd.”

Meer info: pinilotta.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden