Foto:

Helden in hesjes houden het netjes

TILBURG - Acht vuilniszakken aan zwerfvuil van bedrijventerrein Kraaijven, en dat is nog maar het begin. De proef om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen start veelbelovend en wordt nu al een win-winsituatie genoemd.

Zwerfvuil op bedrijvenpark Kraaiven is ondernemers een doorn in het oog. Lege flessen, plastic verpakkingen, glas en blik, dumpingen van volle vuilniszakken: niet een schoon visitekaartje voor de gevestigde ondernemers. Een oplossing was echter niet ver weg. Een jaar geleden streek KREW neer op het bedrijfsterrein, een onderdeel van RIBW die mensen met psychiatrische problemen begeleidt. KREW doet aan werk en scholing, om cliënten voor te bereiden op de stap naar de arbeidsmarkt. En dat bracht parkmanager Christel Tax-Gloudemans op het idee om een klusteam samen te stellen. Arbeidservaring wordt opgedaan en zwerfaval aangepakt. “Dat is voor iedereen een win-win’ situatie!”, vindt Christel. “Een mooie samenwerking, die al in de eerste week een bijzonder zichtbaar resultaat oplevert.”

Ervaring in de praktijk
Leer-werkcoach Stijn Visser begeleidt mensen met een psychische kwetsbaarheid naar zo zelfstandig mogelijk werken. “Door middel van deze projecten worden arbeidsvaardigheden getraind om zo praktijkervaring op te doen met als doel (weer) terug te keren in het arbeidsproces. Vanuit deze projecten plaatsen we de cliënten bij bedrijven”.

Grondige aanpak
Dennis van Dijk, van aannemer DoBro die het onderhoud van het bedrijfsterrein doet, is enthousiast over de pilot en de extra hulp. “We hebben diverse zwerfvuilroutes gegeven waar ze aan de gang kunnen. RIBW pakt het grondig aan, niet alleen langs de openbare weg wordt zwerfvuil geruimd, ook de bosschages worden niet overgeslagen. Uiteraard pakken wij de rest van de week het reguliere onderhoud en eventuele meldingen op.”

Gewaardeerd
Leer-werkcoach bij RIBW Thijs Appels loopt zelf mee tijdens het zwerfvuil ruimen. Het streven is om een groep op te bouwen van ‘vaste’ krachten, van waaruit mensen weer door kunnen groeien. Afgelopen maandag hebben we zeker acht volle vuilniszakken opgehaald in een paar uur tijd! Onze mannen en vrouwen vinden het werk leuk om te doen, ze zijn buiten, hebben sociaal contact en zien resultaat van hun werk en het wordt gewaardeerd door de gevestigde ondernemers.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden