<p>Discussie in Stadstuin Theresia met onder anderen Gon Mevis (links), Els Aarts (midden) en tweede van rechts Rolph Dols. Foto: Ria Monsieurs</p>

Discussie in Stadstuin Theresia met onder anderen Gon Mevis (links), Els Aarts (midden) en tweede van rechts Rolph Dols. Foto: Ria Monsieurs

(Foto: )

Gesprek over toekomst buurthuis want: ‘Ontmoeten is belangrijk, zeker nu’

TILBURG - Hoe moet het verder met de wijkcentra nu ContourdeTwern (CdT) zich genoodzaakt voelt om te bezuinigen op het beheer ervan? Die vraag kwam onlangs aan de orde tijdens het politiek café in Stadstuin Theresia, dat mede door ouderenbond KBO werd georganiseerd.

Door Aldert van der Burg

Doordat CdT in de kosten moet snijden, komen sommige openingsuren en activiteiten, waaronder die voor ouderen, in verscheidene wijkcentra in de knel. Zo vreest de Zonnebloem, een organisatie die activiteiten voor mensen met een lichamelijke beperking organiseert, niet meer aan de bak te komen als de gebruiksmogelijkheden van de wijkcentra steeds beperkter worden. Ook bevreemdt het de Zonnebloem dat de prijzen voor het gebruik van de faciliteiten per wijkcentrum sterk variëren. Toine van Poppel van KBO Groenewoud vroeg verder om uitstel van de bezuinigingen.

Corona speelt ook mee
Directeur Gon Mevis van CdT gaf aan de problemen van de organisaties te erkennen. “Wij kwamen er laat achter dat onze kosten hoog opliepen door onder meer een stevige loonsverhoging in de cao voor onze medewerkers. Nét op dat moment hoorden we dat we van de gemeente minder subsidie zouden krijgen dan we hadden verwacht.” Er moest dus rigoureus worden gesneden binnen CdT. Daarnaast wees hij erop dat bepaalde activiteiten nog stilliggen vanwege de coronacrisis en niet vanwege de bezuinigingen.

Communicatie kan beter
CDA-wethouder Rolph Dols (Zorg, Welzijn) zei dat ‘je best kritisch mag kijken’ naar de besteding van gemeenschapsgeld. Toch was hij ‘niet blij’ toen hij eerder dit jaar verrast werd door het nieuws dat CdT moest bezuinigen. “Ik zei tegen Gon: ‘Had mij even van tevoren ingelicht’. De communicatie is niet goed gegaan.” Eén ding, benadrukte hij, ging de afgelopen maanden wél goed. “Tijdens de eerste golf van de crisis heeft ContourdeTwern haar best gedaan om binnen de regelgeving zoveel mogelijk activiteiten door te laten gaan. Elkaar ontmoeten is belangrijk, zeker in coronatijd.”

Dols beweerde dat hij momenteel erg zijn best doet om in de begroting van volgend jaar voldoende financiële middelen voor de wijkcentra vrij te maken. “Ook Gon is aan het kijken of er dan meer ruimte kan worden gemaakt.”

Uitbreiding, geen handhaving
Sommige activiteiten in de wijkcentra konden wel doorgang blijven vinden, maar voorzitter Els Aarts van KBO Kring Tilburg is ambitieuzer. “Vóór de coronacrisis gingen wij uit van uitbreiding van de activiteiten, niet van handhaving, vooral op zondagmiddag, want dan hebben veel ouderen daar behoefte aan”, aldus Aarts.

Alle zeilen bij
Vertegenwoordigers van In de Boomtak en Stadstuin Theresia wezen er nog eens op dat het voor hun organisaties, die geen subsidie krijgen van de gemeente of ondersteuning van CdT, ook het belang van ontmoeten nastreven en in deze tijd alle zeilen moeten bijzetten om dat voor elkaar te krijgen.

Meer info over KBO staat op www.kbo-kringtilburg.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden