<p>Dit pand met bijzonder ex- en interieur is een mooi voorbeeld van het werk van architect Jos. Donders. Het is als geheel niet gemakkelijk ze zien. Meer info staat op www.heemkundekringtilburg.nl.&nbsp;</p>

Dit pand met bijzonder ex- en interieur is een mooi voorbeeld van het werk van architect Jos. Donders. Het is als geheel niet gemakkelijk ze zien. Meer info staat op www.heemkundekringtilburg.nl. 

(Foto: )
moNUment

moNUment van de week: Vincentiuspad 2

TILBURG - Dit gemeentelijk monument, uitgevoerd in rode verblendsteen, heeft aan de Nieuwlandstraat een korte drielaagse gevel met een opvallende erker met balkon en links daarnaast twee Jugendstiltegeltableaus met bladeren, takken, pauwen en het bouwjaar ‘1907’. 

In de bovenlichten zien we Jugendstil glas-in-loodramen opgenomen. Op de afgeschuinde hoek zien we een topgevel die bekroond is met hardsteen dat ook weer een motief heeft gekregen. In de lange gevel aan het Vincentiuspad is de entree gesitueerd met Jugenstildeur. Daarboven in de tweede bouwlaag zit onder de daklijst een in steen uitgevoerde sierlijst. Van binnen zijn grote delen van het pand nog origineel zoals gestucte plafonds, glas-in-loodramen, gemarmerde deuren, schouwen en tegelwanden en -vloeren, waar de nieuwe bewoners ook enthousiast over zijn. 

De opdrachtgevers van dit pand waren Joh. Willems en A.J. Raaijmakers. Joh. Willems had in dit pand een werkplaats en magazijn voor ‘gouden-, zilveren- en diamantwerken’. In de Heuvelstraat 42a had hij zijn winkel, die in 1970 afgebroken is voor een vestiging van Jamin. In hetzelfde jaar 1907 ontwerpt Jos. Donders naast dit pand aan dit bijzondere Vincentiuspad voor diezelfde Raaijmakers nog eens een rij van acht woningen.                        

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden