Tommy en Rowan, ofwel: Mindfull (foto: Fotografie Jules van Iperen)
Tommy en Rowan, ofwel: Mindfull (foto: Fotografie Jules van Iperen) (Foto: Jules van Iperen)

Tilburg(er)'s got Talent!

TILBURG - In een tweeluik over jonge Tilburgse talenten presenteerden wij vorige week acteur Lucas Siljée en danseres Floor Smits. Vandaag maak je kennis met de jongste van het stel: violist Evan van Dijk. Tommy Heefer en Rowan van den Boomen wonnen afgelopen zaterdag zelfs de grote finale van het populaire tv-programma Holland’s Got Talent.

Door Theo van Etten

In de voorrondes brachten ze de complete jury al aan het huilen. Naast een enorme dosis techniek is het vooral muzikaliteit, expressie en energie, wat Tommy Heefer (17) en Rowan van den Boomen (16) brengen. Zelfs het plaatsnemen op een stoel gebeurt in een sierlijke beweging. Samen vormen ze het dansduo Mindfull, waarmee zij in de toekomst alle zalen hopen plat te dansen. En die toekomst lijkt ineens een stuk dichterbij te zijn gekomen door de winst in Holland’s Got Talent. Naast eerdere hoogtepunten als Kunstbende en Lowlands was dit weer een geheel nieuwe ervaring aldus Tommy: “Ongelooflijk wat wij hebben meegemaakt. Elke aflevering was weer een belevenis op zich.”Mindfull brengt een mix van dansstijlen: van ballet en klassiek tot acrobatische breakdance-moves. Aan het Koning Willem II college volgen Tommy en Rowan de Vooropleiding Dans, een geïntegreerde opleiding met Fontys Dansacademie. Klassieke en moderne dans vormen hier de basis, dus was het even wennen met hun basis in breakdance, hiphop en ander urban style dansvormen. Tommy: “Vooral bij klassiek voelde ik me weleens gefrustreerd. ‘Dat gaat hem niet worden’, dacht ik in het begin.” In plaats van vakken als gymnastiek en levensbeschouwing krijgen ze een klassieke scholing die hen voorbereid op een dansacademie op HBO-niveau. “We waren de enige twee jongens in de klas”, blikt Rowan terug. “Het klikte goed tussen ons. Sindsdien vormen we een duo.”

Lowlands

Tommy komt uit Bergen op Zoom, Rowan daarentegen is een echte ‘kruik’. Naast school was hij tot dit voorjaar actief actief in de Eftelingmusical ‘Caro’. “Dat past goed bij mij, want ik hoef niet te spreken of te zingen”, grijnst hij. Vorig jaar wonnen ze Kunstbende (een landelijke wedstrijd voor jong creatief talent) en daardoor stonden ze zomaar op festival Lowlands. “Dat was heel gaaf, sta je gewoon op het grootste event van Nederland en word je als een artiest behandeld.” Het ongeloof straalt nog van Rowans gezicht. “Het was ook zó bijzonder”, vult Tommy aan. “De hele dag regende het en precies tijdens die zeven minuten van ons optreden brak de zon door. Al die bezoekers stonden bij ons voor het podium, dat is iets om nooit te vergeten.”

Tommy droomt van een leven als artiest. “Het lijkt me een mooi leven. Eerst een fotoshoot, dan optreden voor een volle zaal en achteraf met vrienden nog lekker wat dansen. Daar geniet ik ook van, gewoon zoals we ooit begonnen zijn.” Ondanks de vele positieve berichten in de pers en alle loftuitingen staan ze met beide benen op de grond. Rowan: “We hebben net een nieuwe show gemaakt, die is heel anders dan de eerste. Er ligt nu wel meer druk op. Maar uiteindelijk doen we dat vooral onszelf aan.” De show beleefde zijn première al op het Holland Dance Festival. En met groot succes: “Mensen hadden zitten huilen omdat ze echt geraakt waren. Super toch?”

Evan van Dijk

Waar Mindful het hele podium gebruikt, is de dertienjarige Evan juist iemand voor de vierkante meter. Soepeltjes dansen zijn vingers over de hals. Af en toe plukt hij aan een van de vier snaren, waarna zijn strijkstok het werk weer overneemt. De ruimte vult zich met zoetgevooisde vioolklanken. Hij en zijn viool kunnen het samen prima vinden.

Met dank aan opa

Evan (spreek uit: ‘èvven’) is nog maar twee jaar als hij verknocht raakt aan het instrument. Zijn moeder luistert regelmatig naar klassieke muziek. Vooral de vioolklanken brengen iets bijzonder teweeg bij de kleine Evan. Steeds vaker kijkt hij via YouTube naar filmpjes van beroemde violisten en concerten. Zijn ouders denken dat het wel zal overwaaien, maar als hij vijf jaar is vindt zijn opa het welletjes. Hij spoort de ouders van zijn kleinzoon aan om hem op les te doen. Vanaf dan vormen de jongen en zijn instrument een twee-eenheid.

Viool in D

“Het is een fantastisch instrument om te bespelen, maar ook om naar te luisteren”, glimt Evan. Zijn leven staat volledig in het teken van de viool. Elke ochtend van half 8 tot half 11 repetitie. Op dinsdag les en op zaterdag is hij de hele dag te vinden bij de Young Musicians Academy. Met het trio Con Ardore, waarin Evan samen speelt met een pianiste en een cellist, won hij dit jaar de halve finale van het Archipel Muziek Concours en behaalden ze bovendien een publieksprijs. Ook werkt hij aan zijn zangkwaliteiten bij het Souvenir Jeugdkoor in Tilburg. Zijn jongere zusje Abigail heeft het vioolvirus inmiddels ook te pakken en reist wekelijks mee af naar de Young Musicians Academy.

Wie denkt dat Evan het vioolspelen komt aanwaaien, heeft het mis. “Ik oefen veel en moet steeds weer nieuwe technieken aanleren. Dat kan best lastig zijn. Maar gelukkig zijn de dagen en de lessen hier bij de Young Musicians Academy echt leuk, zelfs de theorie.” Later wil hij graag concertviolist worden en in grote zalen spelen. “Die hoeven niet eens vol te zitten, het gaat mij om de akoestiek. Die is in de meeste grote zalen zo geweldig goed. Toen ik vorig jaar solo in de grote concertzaalzaal van Eindhoven speelde, merkte ik al na drie noten dat dit heel speciaal was. Wát een fantastisch geluid! Stel je voor dat ik daar het ‘Vioolconcert in D’ van Tsjaikovski, mijn favoriete muziekstuk, mag spelen. Dan wordt het helemaal genieten.”

Viool bouwen

Momenteel is het rustig met optreden, dat heeft natuurlijk alles met corona te maken. Een digitale deelname aan het Prinses Christina Concours bleek niet zo’n succes omdat ze als trio maar zo weinig hadden kunnen oefenen. Meer voldoening gaf zijn deelname aan een reeks mini-concerten ‘Onder de Toren’ in Hilvarenbeek. Dit om de aandacht te vestigen op de cultuursector die momenteel zo enorm onder druk staat. Gelukkig heeft Evan nog andere hobby’s, hoewel ook daar de viool weer om de hoek kijken. Evan heeft een grote interesse voor de constructie van het instrument en daarom volgde hij een workshop bij een vioolbouwer: “Super interessant om te zien hoe violen in elkaar zitten. Misschien bouw ik er zelf nog wel eens eentje.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden