Foto:
Pastorale column

Column de Goede Herder: Moederziel alleen

In de jaren 80 zongen Leen Jongewaard en Robert Long ‘Moederziel alleen’:

“Wat is je leven meer dan goed zijn voor jezelf, en een paar anderen, je ouders en een vriend. Veel verder kom je niet want als je tellen zou, om wie je werkelijk geeft komt bijna niemand verder dan z’n vrouw, een ouwe schoolvriend en een aardige collega van de zaak. En dat is dat, dan ben je uitgeteld, zo gaat ‘t immers vaak.”

Deze strofe geeft heel goed aan in welke sfeer veel mensen van mijn generatie zijn opgegroeid: de sfeer van het individualisme. Dat individualisme werd vorige eeuw mogelijk gemaakt door de groeiende welvaart. Je kunt dat ook afzien aan de slaapkamers van kinderen. Waar vóór de jaren zestig slaapkamers nog door kinderen werden gedeeld, heeft ieder kind nu een eigen slaapkamer, vaak met het bord ‘verboden toegang’ op de deur geplakt. Kleren werden vroeger in mijn jeugd ook nog gedeeld en telkens versteld voor een jonger broertje of zusje.

Dat individualisme, die hang naar ‘ieder voor zichzelf alleen’, we dachten dat dat góed was en een soort vooruitgang. Maar het bijzondere doet zich voor dat op dit moment, nu we gedwóngen worden om ons daartoe te beperken, dat het niet genoeg blijkt te zijn. En niet goed aanvoelt.

Corona leert ons dat een naaste kring van een of twee mensen niet voldoende is voor een gelukkig leven. Er ontbreekt dan wat. Een familiegevoel, een grotere kring, een stam om bij te horen. Veel verzet tegen de coronaregels vloeit daaruit voort.

Ik begon met een smartlap van Robert Long en Leen Jongewaard. Hier is er een van duizenden jaar geleden, een psalm (133):

Hoe mooi en hoe heerlijk als wij als familie, als broers en als zussen om elkaar geven, en open en eerlijk met elkaar omgaan, de vrede bewaren en eensgezind leven.

Misschien komt er in deze tijd een keer in het hyperindividualisme van onze tijd. Want dat individualisme maakt volgens mij uiteindelijk nog meer slachtoffers dan corona, met alle cynisme en eenzaamheid die het in het leven roept.

Hans Strijards 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden