<p>Jacoline Pijl is als buurtondersteuner actief op en rond het Rooseveltplein in Tilburg Zuid. &quot;Je kunt veel meer aandacht aan wijkbewoners geven&quot;, zegt ze over haar werk in de relatief kleine buurt.&nbsp;&nbsp;</p>

Jacoline Pijl is als buurtondersteuner actief op en rond het Rooseveltplein in Tilburg Zuid. "Je kunt veel meer aandacht aan wijkbewoners geven", zegt ze over haar werk in de relatief kleine buurt.  

(Foto: )

Buurtondersteuner Jacoline: ‘Ik gun de mensen waar ze recht op hebben’

TILBURG -  Sinds 2019 zet ContourdeTwern buurtondersteuning in: een nieuwe vorm van sociaal werk om te werken aan kansen en perspectief voor bewoners. De nadruk ligt daarbij op de bewoners zelf, en op het vinden van oplossingen in de buurt of wijk. Mensen stimuleren actief te worden, de focus op wat bewoners wél kunnen, en het benutten van de kracht van de wijk zijn uitgangspunten van deze aanpak. In deze portrettenserie geeft een aantal buurtondersteuners in Tilburgse wijken een inkijkje in hun werk. Deze week Jacoline Pijl, buurtondersteuner voor het Rooseveltplein en omgeving, in Tilburg Zuid. 

Voordat Jacoline als buurtondersteuner aan Rooseveltplein begon, was ze bijna zeven jaar sociaal werker in de Tilburgse wijk Jeruzalem. Na de transformatie van die wijk, waarbij de bewonersbetrokkenheid ongekend was, ging Jacoline op zoek naar een nieuwe uitdaging: de vacature van buurtondersteuner paste perfect bij haar. Haar werkgebied? De ruim duizend woningen rondom het Rooseveltplein: een heel gevarieerde omgeving met koopwoningen, sociale huurwoningen en flats. Sinds een maand heeft ze samen met de Dichtbij-partners ook een eigen pand in het werkgebied: Rooseveltplein 9.

Anders kijken
Jacoline: “Ik ondersteun buurtbewoners bij grote en kleine vragen en ideeën. Ik wil dichtbij mensen zijn. Hen laten weten dat er iemand is die aan ze denkt en bij wie ze terecht kunnen als het niet goed met ze gaat. Het gaat om aandacht. Ik wil positiviteit uitlokken bij de mensen. En ze de mogelijkheid geven iets met hun talenten te doen. Als je een probleem hebt, word je vaak als probleem gezien. Zo kijkt de samenleving ernaar. Maar vanuit welk perspectief kijk je? Ik heb contact met een buurtbewoner die volledig in een rolstoel zit. Hij is hartstikke handig met elektriciteit en repareert nu dingen voor zijn directe buren. Hij is super blij als er weer iets te maken valt. We kijken nu samen of we daar iets structureels van kunnen maken. We bedachten dat samen, ik ondersteun hem daarbij. Super gaaf. We kijken niet naar wat iemand niet kan, maar juist naar wat hij wél kan.”

In beweging
Dat er ellende achter de voordeur is, ontkent ze niet. Jacoline: “Dat is vaak een opeenstapeling van dingen; van generaties ook. Dat houdt de mensen klein. Ik ga op zoek naar wat mensen energie geeft, of, in een ander geval, naar wat hen juist rustig maakt. Een voor een. Mensen hebben soms alleen een duwtje in de rug nodig. Dan helpen wij ze. Een voorbeeld? Over de verkeerssituatie aan het Rooseveltplein wordt veel geklaagd, maar er gebeurde niets. Ik heb een handtekeningenactie voorgesteld. Bewoners hebben dat opgepakt. Die gaan de handtekeningen straks ook aanbieden aan de wijkwethouder.”

“Nu samenkomen lastig is, probeer ik op andere manieren positiviteit uit te lokken. Zo ben ik samen met een kunstenaar de wijk in gegaan om te horen wat de bewoners er van vinden als we de elektriciteitshuisjes gaan opsieren. Dat is beter voor de uitstraling van de buurt. En je komt op een andere manier met de bewoners in gesprek. Je wilt ze graag in beweging brengen. Zo hadden we laatst een oproep samen met jongerenwerk R-Newt om mensen te interesseren om iets te organiseren voor aankomende Kersttoer. Daar mogen we vanwege corona natuurlijk geen groot evenement van maken, dus splitsen we het op. Binnen een uur hadden we acht aanmeldingen.”

Een op een
Jacoline vindt het prettig om in een klein gebied te werken. “Je kunt nu veel meer aandacht aan wijkbewoners geven. En luisteren naar het individuele verhaal van de bewoner, die ook het beste wil voor zichzelf en de ander, maar tegelijkertijd zijn eigen kwetsbaarheid heeft. Zoals de moeder met flinke uitdagingen in de opvoeding van haar kinderen. Er is van alles aan zorg voor de kinderen, maar zij mist een luisterend oor. Daar ga ik af en toe op de koffie. Daarmee los ik haar problemen niet op, maar daardoor voelt zij zich wel gehoord.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden