<p>Zo met z&#39;n allen langs de kant van de weg gaan staan, kan dit jaar natuurlijk niet. Dat zou ook te gevaarlijk zijn voor Sinterklaas, die zich met zijn leeftijd tot de risicogroep moet rekenen. Toch komt hij wel!</p>

Zo met z'n allen langs de kant van de weg gaan staan, kan dit jaar natuurlijk niet. Dat zou ook te gevaarlijk zijn voor Sinterklaas, die zich met zijn leeftijd tot de risicogroep moet rekenen. Toch komt hij wel!

(Foto: )

Ook Sinterklaas moet afstand houden

De aankomst van Sinterklaas is weer in zicht: over een aantal dagen zal hij voor de honderdtwintigste keer aankomen in Tilburg. Maar het zal dit jaar anders zijn dan de honderdnegentien keer daarvoor. De regels die rondom corona gelden maken een traditionele intocht niet mogelijk. Begrijpelijk, want die regels zijn nodig om alle toeschouwers, waaronder de vele tienduizenden kinderen, maar zeker ook Sinterklaas en de Pieten, gezond te houden. Toch rijdt de goedheiligman niet stilletjes ons huisje voorbij.

TILBURG - "Sinterklaas is natuurlijk al wat ouder en iedereen kan begrijpen dat elk risico moet worden uitgesloten", aldus het organiserende comité. Het Sint Nicolaas Comité heeft al in augustus een uitvoerige brief uit Spanje gekregen over het schrappen van de intocht en de bezoeken aan de pleinen in de Reeshof. Ook heeft Sinterklaas de afgelopen weken lang en intensief nagedacht over de manier waarop hij zou kunnen aankomen in onze stad. "De sinterklaastraditie kent vele geheimen". legt het comité uit, "daarom heeft Sinterklaas dit jaar besloten zijn aankomst geheim te houden."

Wie weet heeft Sint Nicolaas op zondag 15 november nog een leuke verrassing in petto voor de kinderen. Wel zal hij moeten afwachten wat voor regels er dan gelden. Zodra er meer bekend is, horen de papa’s en mama’s dat onder andere via Facebook (@sintintilburg) en de website www.sintintilburg.nl.

Ruim afstand op het dak

Maar één ding is voor het Sint Nicolaas Comité zeker: Sinterklaas en Piet zullen zeker op de daken verschijnen. "Want anderhalve meter afstand houden is daar makkelijk te doen. Sint op het Paard en Piet in de schoorsteen, geen probleem! Cadeautjes zullen dus zeker in jullie schoentjes terecht komen."

Pakjesavond voor iedereen

Zoals elk jaar helpt het Sint Nicolaas Comité ook dit jaar de Goedheiligman om bij die kinderen en ouderen die het extra nodig hebben een cadeautje te bezorgen. Bij vijfhonderd eenzame ouderen zal een extra grote mand worden bezorgd. Als extraatje zit daar dit jaar ook een bon in om met twee personen, zodra de omstandigheden het toelaten, koffie te gaan drinken, juist om de eenzaamheid te verlichten. Ook zullen bij driehonderd kinderen in bijzondere omstandigheden enkele pakketjes worden bezorgd, in het kader van het project 'Pakje van de Sint’. Zo kunnen die kinderen ook pakjesavond vieren. Ruim twintig verzorgingstehuizen krijgen in plaats van het jaarlijkse ouderenfeest een spellenpakket aangeboden. En als vervanging van het kinderfeest zal voor 250 uitgenodigde kinderen een cadeautje ter beschikking gesteld worden. "Sinterklaas hoopt dat velen deze actie, zeker dit jaar, willen steunen", weet het Sint Nicolaas Comité te vertellen.

"Zoals jullie zien zal Sinterklaas ook dit jaar nadrukkelijk aanwezig zijn in Tilburg", zegt het Sint Nicolaas Comité toe. "Maar zoals iedereen kan begrijpen is het anders dan anders. Volgend jaar gaat Sinterklaas alles dubbel en dwars inhalen met een spetterende intocht en nieuwe initiatieven om het motto 'Anoniem geven zonder er iets voor terug te krijgen' nog meer aanzien te geven. Want de sinterklaastraditie is zo waardevol, dat mag nooit verloren gaan, ook al is het nu even iets anders dan we gewend zijn."

Door de afgelasting van de intocht kan er geen collecte plaatsvinden en ook sponsors hebben door de moeilijke omstandigheden veel minder mogelijkheden om de goede doelen te ondersteunen. Daarom heeft het Comité een crowdfundingsactie op touw gezet via de website geef.nl. De actie draagt de naam 'Ook in 2020 moet Sinterklaas er zijn voor iedereen in Tilburg'.

de redactie

Zoom-terklaas

Het Comité overlegt met Sinterklaas of hij voor de Tilburgse kinderen tijd vrij kan maken om via de bestaande digitale kanalen te chatten. Ook dat kunnen papa’s en mama's in de gaten houden via de Facebookpagina van het Sint Nicolaas Comité @sintintilburg.

"Ook dit jaar zal Sinterklaas nadrukkelijk aanwezig zijn"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden