<p>Voormalig Stadsdichter van Tilburg, Onias Landveld, tijdens het Tilt Festival in 2018. Dat festival wordt de komende vier jaar geholpen door Bibliotheek Midden-Brabant.&nbsp; Foto: Cloakture Photography<br><br></p>

Voormalig Stadsdichter van Tilburg, Onias Landveld, tijdens het Tilt Festival in 2018. Dat festival wordt de komende vier jaar geholpen door Bibliotheek Midden-Brabant.  Foto: Cloakture Photography

(Foto: )

Tilburgse culturele instellingen vallen toch niet buiten de boot

TILBURG - Zes Tilburgse culturele organisaties die in de problemen dreigden te komen door het mislopen van subsidies, kunnen alsnog op financiële steun van de gemeente rekenen. Door handen ineen te slaan en oplossingen te bedenken met de grote culturele instellingen in de stad. Zo levert de bibliotheek Tilburg vier jaar lang een deel van de basis voor literatuurorganisatie Tilt.

Goed nieuws kwamer onlangs voor Corpo Máquina, Kamerata Zuid, Lustwarande, Sounding Bodies, Tilt en Zwermers. Deze zes Tilburgse culturele organisaties kregen te horen dat cultuurwethouder Marcelle Hendrickx en haar team de middelen hebben weten te vinden om hen vanuit Tilburg te ondersteunen. 

Alternatieven voor de initiatieven
Eerder kwamen deze initiatieven onder de zaaglijn terecht bij de inzet van de gelden vanuit de vierjarige Brabantstadregeling waarin provincie en gemeentes samen optrekken. Hierop riep de gemeenteraad de wethouder op om alsnog naar middelen voor deze zes initiatieven op zoek te gaan. Dat is dus gelukt. De manier waarop een en ander tot stand is gekomen, is eigenlijk bijzonderder dan dit feit zelf.

Groten helpen kleintjes
Vanaf het moment dat duidelijk werd dat de zes instellingen in Tilburg buiten de boot zouden gaan vallen, sloegen ze de handen in één. Overtuigd van hun gezamenlijke kracht en belang stuurden ze een eensluidende noodkreet de wereld in. Deze werd niet alleen gehoord door de gemeenteraad, ook de grote cultuurpartners in de stad betuigden hun betrokkenheid, schreven een brief en dachten mee. Zo komt Bibliotheek Midden-Brabant zelfs met de oplossing voor één van de instellingen. Uit middelen die door corona onaangesproken bleven, levert de bibliotheek vier jaar lang de basis voor literatuurorganisatie Tilt.

Menselijke maat
Een voorbeeld van hoe grote organisaties er kunnen zijn voor de kleinere, vooral ook in deze tijd. Maar ook het dialoog met wethouder en gemeenteraad, de korte lijnen met en de enorme inspanningen van het ambtenarenteam lijken exemplarisch voor positieve krachten die momenteel worden aangeboord: Tilburg blinkt uit in de menselijke maat.

Nog niet uit gevarenzone
Tel daarbij op de samenwerking van de initiatieven zelf en er blijkt een nieuwe orde van solidariteit te ontstaan. “Het samen sparren, schrijven en in gesprek gaan met de politiek heeft ons veel gebracht”, zeggen de betrokken instellingen. Overigens zijn een aantal van hen met de investering van de gemeente Tilburg nog niet uit de gevarenzone. Maar deze positieve ervaring en politieke betrokkenheid geven vertrouwen en goede moed.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden