<p>Nadat he intensieve mantelzorgen wegviel, viel Monique in een gat. Dankzij Hans Ebbing van Menss kan Monique er met haar talenten en met vrijwilligerswerk weer wat van maken.&nbsp;</p>

Nadat he intensieve mantelzorgen wegviel, viel Monique in een gat. Dankzij Hans Ebbing van Menss kan Monique er met haar talenten en met vrijwilligerswerk weer wat van maken. 

(Foto: )

Hans hielp Monique: "Ik ben weer helemaal in mijn element”

TILBURG - In deze coronaperiode komt wijkbewoonster Monique uit Tilburg-Zuid in contact met buurtondersteuner Jacoline. Ze raken aan de praat en al redelijk snel blijkt dat Monique erg eenzaam is en zelf soms geen uitweg ziet. Jacoline is wekelijks met Monique gaan wandelen om haar even uit haar huis te halen en een luisterend oor te bieden.

Monique heeft altijd hard gewerkt in diverse baantjes. In tussentijd zorgt ze ook nog voor haar zieke echtgenoot, wat erg intensief is. Na jaren van werken en mantelzorgen komt haar echtgenoot te overlijden en valt Monique terug in eenzaamheid. “Ik was altijd bezig met zorgen, dat viel ineens weg. Het was heel intens. Ik voelde me daardoor erg eenzaam en viel echt in een gat”, vertelt Monique.

Door de wandelingen met Jacoline wordt duidelijk dat ze dolgraag iets voor de samenleving wil doen als vrijwilliger. “Ik kan iets betekenen en kom meteen weer onder de mensen”, vertelt ze. Jacoline brengt haar vervolgens in contact met Hans Ebbing, trajectbegeleider voor Menss in Tilburg-Zuid. Samen zijn ze gaan kijken of Meedoen en Sociale Stijging (Menss) iets voor haar zou kunnen zijn.


Wensen en mogelijkheden

In een kennismakingsgesprek blijkt al snel dat Monique vele talenten heeft. Ze is alleen erg onzeker geworden en voelt zich niet in staat om zelf op pad te gaan voor het vinden van een geschikte vrijwilligers plek. Samen met Hans is ze gaan kijken naar de wensen, de mogelijkheden van Monique en de mogelijkheden binnen het vrijwilligerswerk. Uiteindelijk blijkt dat ze, mede door haar Meao-opleiding en haar interesse in de medemens, een goede kandidaat zou zijn binnen het beheer van een wijkcentrum. Ze komt hierdoor in beeld bij Het Zuiderkwartier aan de Wassenaarlaan, waar ze met open armen wordt ontvangen.

Trainingen
Als assistent beheerder heeft ze weer plezier in haar werk. Voor de toekomst gaat ze administratieve taken uitvoeren binnen Het Zuiderkwartier. Monique: ”Ik vond het erg spannend om weer aan de slag te gaan, maar ik ben weer helemaal in mijn element. Samen met Hans heb ik nog gekeken naar wat trainingen of korte opleidingen die ik kan gaan doen om me te ontwikkelen binnen mijn interesses. Dat vind ik heel leuk om te gaan doen.” “Hier doe ik het voor”, zegt Hans. “Het weer op de rit zetten van Tilburgers die het even niet zelf kunnen, maar allemaal, zonder uitzondering, vele talenten hebben!”

Samenwerking

Het ontwikkeltraject wordt mede aangeboden door Menss. Menss is een samenwerking van Feniks, de Krachtcentrale 013, MST, Sociaal Krachtig 013, Stadstuinderij Piushaven, Broodje Aap & Linke Soep, ROC Tilburg, de Bibliotheek Midden-Brabant en ContourdeTwern.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden