<p>Wie o wie sleept dit jaar de Vrijwilligersprijs in de wacht? Is het (van &nbsp;links naar rechts) Janiek Bothe, Younes Aknin of Wim Brekelmans? Daar heeft heel Tilburg wat over te zeggen. Stemmen kan tot eind november. Foto: Gerard Sanberg&nbsp;</p>

Wie o wie sleept dit jaar de Vrijwilligersprijs in de wacht? Is het (van  links naar rechts) Janiek Bothe, Younes Aknin of Wim Brekelmans? Daar heeft heel Tilburg wat over te zeggen. Stemmen kan tot eind november. Foto: Gerard Sanberg 

(Foto: Gerard Sanberg)

Wie wint de Vrijwilligersprijs dit jaar?

TILBURG - Elk jaar reikt de gemeente Tilburg vrijwilligersprijzen uit: aan een individuele vrijwilliger, een vrijwilligersorganisatie en jongerenvrijwilliger. Wie krijgen de prijzen dit jaar? Daarover kunnen alle inwoners van Tilburg meebeslissen door te stemmen. Hieronder korte impressies van de drie genomineerde vrijwilligers. Volgende week komen de organisaties aan de beurt. De jongerenvrijwilliger wordt uitgekozen door een jury.

Door Gerard Sanberg

Wim Brekelmans is geboren en getogen in Udenhout en hij is er ook erg actief. Hij heeft een imposante lijst van activiteiten meegebracht en bovenaan staat de Stichting AED. Brekelmans: “Ja, daar ben ik het meeste tijd mee kwijt, zo’n vijftien uur in de week toch wel. Mijn technische achtergrond helpt daarbij. Ik hang die apparaten op en repareer ze als ze stuk gaan of gebruikt zijn. Er hangen er nu zo’n 150 in de regio.”

Alpe d’Huez Mont Ventoux
De activiteiten van Brekelmans houden niet op bij de AED’s. Hij zijn passie voor fietsen leeft hij nog steeds uit: “Ja, ik ben zelf de Alpe d’Huez op gefietst en de Mont Ventoux, maar nu gaat het natuurlijk vooral over de begeleiding. In 2016 hebben we met een ploeg de Alpe d’Huez beklommen. Dat was veel werk hoor, de voorbereiding, het materiaal en tijdens de klim was ik verzorger en EHBO’er. Nu nog fietsen we elke dinsdagavond met een groep van zo’n 25 cliënten van ASVZ Vincentius hier in Udenhout.”

City trainer of the year 
Younes Aknin doet hbo Technische bedrijfskunde bij Avans maar is toch vooral sportman. Hij voetbalt zelf graag en hij is stimuleert en organiseert het sporten van anderen. Aknin: “Ik begeleid veel jongeren in Noord. Dat gaat over van alles, huiswerk of schoolproblemen. Sport is een goeie manier om met ze in contact te komen. Zo kun je echt iets betekenen voor jongeren in de wijk.” Hij deed binnen zijn hbo-opleiding een minor Physical Education en volgde nog meer cursussen en opleidingen om zich te bekwamen. Dat betaalde uit: “Ja, ik werd maar liefst twee keer uitgekozen tot City trainer of the year”

Dagelijks op de Cruyff Court
Aknin volgde een stage als gymdocent op basisschool De Cocon en coacht een team bij Willem ll. Maar het zwaartepunt van zijn activiteiten ligt in Tilburg-Noord. “Ik ben eigenlijk bijna dagelijks in de Cruyff Court bij ons de in wijk om de jongens te trainen en te begeleiden. Voor de Stichting Ummah doe ik ook zoiets met Somalische jongeren. Ik raakte gewoon met hen in gesprek en via voetballen kom je dan verder met ze in contact.” Afgelopen zomer heeft Aknin namens de stichting Ummah en samen met buurtsport een summer-competitie georganiseerd in Tilburg-Noord: “Dat was mooi hoor. Iedereen mocht meedoen. Met een spetterende finale en mooie prijzen!”

Manschap en bevelvoerder
Janiek Bothe heeft jarenlang gediend bij de Koninklijke Marine: “Als ziekenverpleger, zoals dat in de volksmond heet. Veel stages gelopen op kazernes en een tijdje op Curaçao gewoond. Maar je raakt zwanger en je gaat trouwen en dan wil je toch vastigheid, dus toen ben ik terug gekomen naar Brabant, naar Berkel-Enschot.” En je bent er actief geworden? Bothe: “Ja, actie, dat ligt mij wel. Ik moet niet achter een bureautje zitten of zoiets. Nee, eropuit. De vrijwillige brandweer doe ik al jaren. Ik ben zowel manschap, dus spuitgast, als bevelvoerder.”

Breast Friends Forever
Branden blussen is niet het enige vrijwilligerswerk dat Bothe doet. Ze is actief bij Hartslag Nu, gericht op het reanimeren bij hartfalen. Ze heeft ook jarenlang stervensbegeleiding gedaan, niet aangesloten bij een organisatie overigens. Bothe: “Dat fascineert me, hoe mensen ermee omgaan dat ze maar beperkte tijd te leven hebben. En ik heb jarenlang mantelzorg gedaan voor een vriend die Alzheimer had.”

En ook zij heeft de Alpe d’Huez beklommen! “Ja, niet op de fiets, dan kon ik niet want ik was toen ziek. Maar als Breast Friends Forever hadden we acties georganiseerd om geld in te zamelen voor kankerpatiënten en toen hebben we 44.000 euro opgehaald. Daar ben ik trots op!”

Wie krijgt de prijs?
Alle inwoners van Tilburg kunnen daarover meebeslissen, samen met een jury. Stemmen kan via internet tot 23 november op www.contourdetwern.nl of www.vrijwilligerstilburg.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden