Foto: Jasper Schoonhoven
Jacky Ervaart

Jacky Ervaart een koortslip

Ik heb een bijzonder zware week achter de rug. Ik kreeg vorige week namelijk maar liefst vijf koortslippen op de linkerkant van mijn bovenlip. En dat op hetzelfde moment. Één koortslip betekent al dat ik moeilijk kan eten, amper kan praten en dat ik slecht slaap omdat het lijkt alsof er een kaboutertje in mijn lip zit die met een hamertje naar buiten probeert te tikken. Vijf koortslippen zorgen ervoor dat ik niet eet, niet slaap en dat er een complete kabouterstam in mijn lip zit.

Ik heb mijn hele leven al last van herpes. Iets dat moeilijk uit te leggen is aan mensen, omdat iedereen het altijd associeert met een SOA. Maar dat zou betekenen dat ik maandelijks zo’n drie keer een SOA oploop. Da’s toch vrij onwaarschijnlijk.

Ik leef hier al mijn hele leven mee. Maar in Tilburg is het wel erger geworden. Onder andere omdat mijn weerstand tijdens de studie niet optimaal was. Alleen maar red bull drinken, geen water tot je nemen en vooral veel snoepen zorgt niet voor een een sterk gestel natuurlijk. En ook omdat ik in die periode geen geld had voor crèmes en zalfjes, dus het ook de kop niet kon indrukken. Niet alleen kwam die ellende op mijn lip vaker voor, de pijn was ook heftiger.

Ik heb vorig jaar zelfs in paniek een keer de spoedeisende hulp gebeld. Ik kon mijn mond maar een paar centimeter open en had al drie dagen bijna niks meer gegeten door de pijn. Ik kreeg toen te horen dat ik voor een koortslip de spoedeisende hulp niet mocht bellen. Maar de zes kilo die ik ben afgevallen toen, vond ik zelf vrij spoedeisend. In die staat verkeer ik nu ook. Voor degenen die willen afvallen en wie dat niet lukt: zorg dat je een koortslip krijgt. Je kunt namelijk een week lang niet eten. Supereffectief!

Die mondkapjes zijn nu wel een geluk bij een ongeluk. Als ik nu een heftige koortslip heb, kijkt tenminste niemand vol afschuw naar me. Ik zou kunnen proberen de rest van mijn leven een mondkapje te dragen. Bang zijn voor corona wordt namelijk meer geaccepteerd dan het hebben van een koortslipje omdat je toevallig uit een vies glas gedronken hebt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden