<p>Het bewuste kruispunt waar voor Laila de weg naar een veiligere wijk begint.&nbsp; &nbsp;</p>

Het bewuste kruispunt waar voor Laila de weg naar een veiligere wijk begint.   

(Foto: )

Laila is laaiend over onveilig verkeer

TILBURG - Ze ergert zich al een tijdje groen en geel aan gevaarlijke verkeerssituaties in haar wijk, maar nadat haar 6-jarige dochter werd aangereden is voor Laila Hammouti de maat vol. Er moet iets gebeuren, vindt ze. En de Tilburgse merkt dat ze in de strijd voor veiliger verkeer in de wijk niet alleen staat.

In de omgeving rond het Burgemeester Van de Mortelplein en de Zouavenlaan moet langzaam gereden worden, maar daar houdt niet elke automobilist zich aan. “In deze omgeving is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur”, vertelt Laila. “Maar ze racen hier over de straten. Er zijn drempels geplaatst maar die hebben geen resultaat”, vindt de bezorgde buurtbewoner. Laila weet te vertellen dat hier afgelopen jaren meerdere ongelukken gebeurd zijn waarbij de slachtoffers naar het ziekenhuis moesten.

Geraakt door een auto
Eind vorige maand kwam daar een jong slachtoffer bij: de zesjarige Hind, de dochter van Laila. “Mijn dochter ging eind oktober met een vriendinnetje en haar moeder mee om te spelen. Bij het oversteken is ze geraakt door een auto die haar niet heeft kunnen zien aankomen. De bestuurder van die auto is gestopt. De moeder van het vriendinnetje heeft mijn dochter, ik denk in alle paniek en shock, meegenomen en is doorgelopen. Toen is ook de automobilist weer verder gereden. Later bleek dat mijn dochter haar been en hand gekneusd heeft, toen ze via de motorkap op de grond terechtkwam.”

Er moet iets veranderen
Boos wil moeder Laila niet zijn. Niet op de moeder die het kind na het ongeluk meenam, ook niet op de automobilist. Ze wil dat er iets verandert, waardoor de verkeerssituatie rondom basisschool Christoffel veiliger wordt. “De kruispunten zijn gevaarlijk, onoverzichtelijk en er parkeren auto’s op de meest gevaarlijke punten waar kinderen veilig moeten kunnen oversteken”, schetst Laila het beeld. En ze is lang niet de enige buurtbewoner die dat vindt.

Telefoon roodgloeiend
Daar kwam Laila achter toen ze, met hulp van buurtondersteuner Pascalle de Groot, met een stapel petities de wijk in trok. “Die vijftig formulieren waren er zo doorheen, ik heb om tweehonderd nieuwe gevraagd. Ik ben door de wijk getrokken heb gewoon brutaal bij mensen aangebeld om naar hun mening te vragen. Binnen 24 uur stond mijn telefoon roodgloeiend, iedereen vraagt naar verbetering in de omgeving van de Schout Backstraat en bij basisschool Christoffel. Bij de school zijn niet eens zebrapaden, wat ik tot de dag van vandaag niet begrijp.”

In gesprek
Hoe fijn ze alle steun en begrip ook vindt, toch realiseert de ongeruste Tilburgse dat ze er met alleen petities en enquêtes niet komt. “Ik ga deze week met onder andere de verkeerdeskundige van de gemeente in gesprek om te kijken hoe het verkeer in deze én in andere wijken veiliger kan worden.” Een gesprek wil Laila ook graag met de automobilist die onfortuinlijk betrokken was bij de aanrijding van haar dochter. Niet omdat ze boos is, niet uit rancune. “Ik wil gewoon graag weten hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden