Frank Molkenboer van de Verbeeten Challenge, Fernand Palmen van het Centraal Sint Nicolaas Comite Tilburg en Rob Haen bij The Living Museum.
Frank Molkenboer van de Verbeeten Challenge, Fernand Palmen van het Centraal Sint Nicolaas Comite Tilburg en Rob Haen bij The Living Museum. (Foto: Gerard Sanberg)

Vrijwilligersorganisaties genomineerd

TILBURG - De vrijwilligersprijzen doen ertoe. Uit de gesprekken met de individuele genomineerden en met de organisaties die zijn genomineerd blijkt dat zonneklaar. Steeds benadrukken zij dat de erkenning die eruit spreekt, hen goed doet. Voor de organisaties telt dat zij vrijwilligers aan zich willen binden en dat dat moeilijk is nu het evenement dit jaar niet door kan gaan vanwege Corona. De nominatie is dus zeer welkom want levert de nodige publiciteit op. Winst zou natuurlijk nog mooier zijn!

“Als het scheepsrecht geldt, dan krijgen wij dit jaar de prijs”, grinnikt Fernand Palmen, de voorzitter van het Centraal Comité Sint Nicolaas Tilburg: “Dit is namelijk de derde keer dat we genomineerd worden, dus ja, dan moet dat toch wel, eigenlijk.” Palmen vindt het ook hard nodig, want: “We zijn deze weken heel weinig zichtbaar in de stad en onze vrijwilligers kunnen niet op pad dus ook voor hen ligt de zaak stil.”

Palmen is al 20 jaar voorzitter van dit comité, dat trouwens het oudste van Nederland is. “Wij zijn in 1901 opgericht! Sint Nicolaas kwam als eerste van heel Nederland in Tilburg aan.”

Niet alleen de intocht
De meest zichtbare activiteit van het comité is natuurlijk het organiseren van de intocht van Sint Nicolaas, elk jaar opnieuw. Palmen: “Ja, dat weet iedereen in Tilburg. Er komen dan toch wel zo’n 30.000 mensen kijken.” Dat is echter niet het enige wat het comité doet. Armoede en eenzaamheid nemen toe door het verbod op sociaal gedrag. Daarom geeft het comité elk jaar cadeautjes aan kinderen van wie de ouders zich dat niet kunnen permitteren, onder het motto Anoniem geven zonder er iets voor terug te krijgen. Palmen: “We doen ook allerlei activiteiten voor kinderen in bijzondere omstandigheden en voor eenzame ouderen. Bezoekjes van de sint, ja. Er zijn zo’n 150 vrijwilligers actief, allemaal onbezoldigd, inclusief het bestuur. Alle inkomsten gaan dus naar de activiteiten!”

The Living Museum
The Living Museum huist in de Enschotsestraat, vanaf het NS-plein aan de rechterkant. Dat is simpel, maar wat is dat dan, The Living Museum? Rob Haen, sociaal werker bij Contour/De Twern en bij The Living Museum op vrijwillige basis actief als kwartiermaker, legt uit: “Ja, wij zijn natuurlijk een underdog voor de vrijwilligersprijs, maar dat is oké. En wat gebeurt hier? Kijk eens goed rond!” Als je rondkijkt in The Living Museum is meteen duidelijk dat het met beeldende kunst te maken heeft want het is een vrolijke ruimte vol fel gekleurde schilderijen.

Geleefde ervaringen
Haen: “The Living Museum is een vrijplaats voor mensen met geleefde ervaringen zoals dakloosheid, verslaving, psychiatrische problemen, trauma’s. Er gelden geen regels maar we hebben wel tradities. Iedereen kan hier terecht om kunst te maken, anderen te ontmoeten en te inspireren. Je hebt geen indicatie nodig, geen diagnose.” The Living Museum is een autonome instelling en staat dus los van andere instituties. Haen: “We mikken op persoonlijk herstel. Je moet aan de slag met jezelf, maar je mag hier een beetje gek zijn.”

De Verbeeten Challenge
Frank Molkenboer is sinds 1 oktober voorzitter van de Verbeeten Challenge. Hij valt met deze nominatie dus min of meer met zijn neus in de boter. Molkenboer: “Dat is toch vooral de verdienste van de vrijwilligers van de afgelopen jaren. Het zou in april de zesde Challenge geweest zijn, maar we moeten het afgelasten. Voor de motivatie van de vrijwilligers niet goed natuurlijk.” Het Verbeeten Instituut zit niet alleen in Tilburg, ook Breda en Den Bosch hebben vestigingen. De Challenge is mee gegroeid. Molkenboer: “De fietsroute passeert alle instituten, dus er is wel verbinding.”

Geld voor kankeronderzoek
De Verbeeten Challenge zamelt geld in voor kankeronderzoek, voor voorlichting en begeleiding van kankerpatiënten. Omdat iedereen wel iemand kent die kanker heeft gehad, is de betrokkenheid groot. Je vraagt vrienden en bekenden om je sportieve prestatie te sponsoren. Molkenboer: “Er doen ook veel ex-patiënten mee. Zij ervaren dat als een triomf, dat ze dat kunnen.”

Stemmen tot 23 november
Inwoners van de gemeente Tilburg, dus inclusief Udenhout en Berkel-Enschot, kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete organisatie op www.vrijwilligerstilburg.nl of www.contourdetwern.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden