<p>Greg Kalfus gebruikt de oorspronkelijke bouwtekening als basis voor de renovatie van de portierswoning. (foto: Theo van Etten)</p>

Greg Kalfus gebruikt de oorspronkelijke bouwtekening als basis voor de renovatie van de portierswoning. (foto: Theo van Etten)

(Foto: )

Al wat nieuw is, werd uit oud geboren

TILBURG - Aan de muur hangt een bakelieten telefoon met twee bellen en een draaischijf. Buiten, naast de houten weegbrug, springt een monumentaal weeghuisje in het oog. Voor even ben je terug in de jaren vijftig.

Door Theo van Etten

En dat is precies de bedoeling volgens Greg Kalfus. “Als je hier het terrein op komt moet alles 1959 ademen.” Dat is het jaar waarin het textielrecyclingbedrijf van zijn grootvader Leon Kalfus precies veertig jaar bestond. In 1989 sloot het zijn deuren, sinds 2012 huisvest het complex onder de naam FABRIEK59 tal van bedrijven. Greg wil zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat herstellen. Van kleine ornamenten in de kantoren en op het bedrijfsterrein, tot de uitstraling van het waslokaal en de personeelskantine.

Een grote jongen
Want zo’n kantine was geen overbodige luxe. In de hoogtijdagen werkten er wel honderd mensen in het sorteerproces. Het verhaal van Kalfus begint eigenlijk in Polen, waar Gregs overgrootvader steenkolenhandelaar was. Wanneer hij met zijn paard en wagen langs de deuren trok, nam hij regelmatig gebruikte kleding mee die zijn klanten kwijt wilden. Dit idee heeft Leon Kalfus waarschijnlijk op het idee gebracht om er meer mee te doen. Hij startte in 1919 een kledingsorteerbedrijf en trok enige tijd later naar Berlijn. Vanwege de oorlogsdreiging en nog erger, de agressie tegen Joden, besloot hij kort voor de Tweede Wereldoorlog naar Nederland te verhuizen. Hier werd hij een ‘grote jongen’ met vestigingen door heel Europa. In 1952 betrok Kalfus de nieuwbouw aan de Lovense Kanaaldijk. Een interessant complex dat we tegenwoordig classificeren als ‘wederopbouwarchitectuur’.

Vroege recycling
Hier werd de ingezamelde kleding gesorteerd op soort, kwaliteit en kleur. Vervolgens werden ze in balen geperst, variërend van 50 tot 450 kilo. De eerste keus ging voornamelijk naar Frankrijk, de rest ging naar Amerika, Afrika en India. Later maakte het bedrijf ook poetslappen voor de textielindustrie. Greg herinnert zich goed hoe hij als klein manneke met zijn vader Ralph, die het bedrijf had overgenomen, naar ‘de zaak’ ging: “Op zaterdag hielp ik met het lossen van ingezamelde kleding. Die werd vanuit alle richtingen in vrachtwagens naar hier gebracht, soms wel dertig per dag.” Een vroege vorm van recycling dus? “Mijn grootvader gaf gebruikte kleding een nieuw leven. Zijn lijfspreuk luidde dan ook: ‘Al wat nieuw is, werd uit oud geboren’.

Aansluiten bij de jaren 50
En dat geldt in zekere zin ook voor de voormalige portierswoning. Op dit moment is Greg bezig om deze in oude luister te herstellen. Hij baseert zich daarbij op de originele bouwtekening, die hij via het Bouwarchief van de gemeente Tilburg in bezit kreeg. “Het moet natuurlijk wel kloppen. We kijken vooral naar de uitstraling, die moet volledig aansluiten bij de jaren vijftig. Dat betekent dat we basale materialen en kleuren gebruiken. Verder houden we rekening met de eisen van de huidige tijd. “Oorspronkelijk zat er overal enkel glas in, maar daar kun je anno 2020 natuurlijk niet meer mee aankomen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden