<p>Dit pand , een gemeentelijk monument, dateert van het einde van de 19e eeuw. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het ten dele uit een veel ouder huis heeft bestaan. Meer info: <a href="//www.heemkundekringtilburg.nl">www.heemkundekringtilburg.nl</a>.</p>

Dit pand , een gemeentelijk monument, dateert van het einde van de 19e eeuw. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het ten dele uit een veel ouder huis heeft bestaan. Meer info: www.heemkundekringtilburg.nl.

(Foto: )
moNUment

moNUment van de week: Heuvelring 120

TILBURG - Tot in de jaren ’40 van de vorige eeuw was het adres Heuvel 81, in de jaren ’50 werd het Heuvelplein 81 en pas in de jaren ’70 Heuvelring 120. Tot ongeveer 1960 was de Tilburgse architect Jos. C.A. Schijvens (1908-1966) hier betrokken bij verbouwingen en uitbreidingen. Oorspronkelijk had dit onderkelderde pand, lang genoemd ‘koffiehuis zijnde een eengezinswoning’, maar twee bouwlagen onder een mansardedak. In de vijftiger jaren werd het pand opgetrokken tot de huidige hoogte. Het mansardedak werd een zadeldak dat loodrecht op de straat staat.

De voorgevel van het halfvrijstaande pand is symmetrisch opgebouwd met op de begane grond rondboogvensters, daarboven korfboogvensters en rechthoekige vensters op die extra tweede verdieping. Vrijwel alle geveldecoraties zijn in (soms speciaal gevormde) baksteen uitgevoerd.

In de jaren '50 wordt ‘Café de L'índustrie' uitgebouwd tot over de achtergevelrooilijn en geeft een poort van het naastgelegen winkelhuis (nu een bistro) toegang tot een vergaderzaal en ‘Hotel L'industrie’. In de jaren ‘70 krijgt die dan dichtgebouwde poort de functie van ontvangsthal. Vanaf 1991 krijgt Heuvelring 120 alleen nog de functie van café met restaurant terug. Nu is er het Latijns-Amerikaans grill-restaurant ‘Rodeo’ gevestigd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden