<p>De in Tilburg geboren Charles Monaigne was een modekoning met koninginnen als klant. Lees alle verhalen op bhic.nl/modeontwerpers.</p>

De in Tilburg geboren Charles Monaigne was een modekoning met koninginnen als klant. Lees alle verhalen op bhic.nl/modeontwerpers.

(Foto: )

Haute couture: Tilburg als Milaan van de lage landen

TILBURG - Tilburg als spil in de Brabantse textielindustrie, dat beeld kennen we. Maar ook bij de volgende stap in het maakproces van kleding hebben Tilburgers een rol van betekenis gespeeld: het ontwerpen. Karel Meuwese bijvoorbeeld, die beter bekend als Charles Montaigne koninginnen en filmsterren kleedde. Of meer recent Roy ‘ons Royke’ Donders, die als Stylist van het Zuiden naam en huispakken maakte. Het Brabants Historisch Informatiecentrum heeft van deze en andere Brabantse modemastodonten een overzichtspagina gemaakt.

Op die pagina staan verhalen te lezen die een beeld naar voren brengen van Brabant bakermat van creatieve en vindingrijke modeontwerpers. Over ontwerpen gesproken, wie herinnert zich nog de koningsblauwe inhuldigingscreatie van de in Goirle geboren Jan Taminiau die koningin Máxima droeg tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander? Of haar opvallende postzakjasje?

Heb je al eens in het buitenland voor de winkeletalage gestaan van ‘onze’ Brabantse Marlies Dekkers? En wist je dat de bedrijfskleding van Albert Heijn en KLM ontworpen zijn door modedesigners met Brabantse roots? Waar je ook naar op zoek gaat, een huispak, bruidsjurk of haute couture... weet dan dat de wieg van veel bekende modeontwerpers in Brabant stond.

Een plek in de geschiedenis
Charles Monaigne lag in het jaar 1900 als Martinus Gerardus Karel Meuwese in een wieg die in Tilburg stond. Hij was in de jaren 1940-1960 een van de grote namen van de Chambre Syndicale de la Haute Couture. Hij mocht koningin Juliana, koningin Elisabeth van België en Marlène Dietrich tot zijn clientèle rekenen, maar ook echtgenotes van welgestelde zakenlieden. Hij heeft zich nooit bekommerd om een plaats in de geschiedenis, nu doet zijn dochter dat namens hem.

Ons Royke
Zijn eerste grote succes als mode-ontwerper kwam al in 2014. Kort voor het WK voetbal konden de liefhebbers in de supermarkt het Roy Donders Juichpak bestellen. Dit succes ging door met zijn huispakken: geen haute couture met hoofdletter H, geen peperdure, exclusieve stoffen, geen pretenties, maar gewoon comfortabele pakken om mee naar de buurtsuper te lopen. Hij blijkt een onverwoestbare optimist die na iedere tegenslag weer terugveert.

Olcay’s SuperTrash
Heb je het over mode, dan denk je ook aan schoenen. Wie in Nederland schoenen koopt, weet bijna zeker dat die uit Brabant komen. De tijd dat de Langstraat geurde naar leer, lijm en houtsnippers is voorgoed voorbij. Schoenfabrieken en leerlooierijen zijn vrijwel allemaal verdwenen, toch gaat de handel in schoenen door. En in die omgeving komen we nóg een bekende naam tegen: Olcay Gulsen kwam in 1980 in Waalwijk ter wereld. Op de website van het BHIC staat beschreven hoe zo op jonge leeftijd haar eigen modemerk SuperTrash opzette.

Elders in Brabant
Ook verderop, in Den Bosch, zijn modeontwerpers opgestaan of neergestreken. Zo hadden de ouders van Caroline Farwick een modehuis in Den Bosch. Al op jonge leeftijd mocht ‘Lientje’ mee op reis om inkopen te doen. In 1930 start ze haar eigen atelier: Maison Linette en dan gaat het snel. Wist je dat deze Bossche de huiscouturier van de Oranjes was? Koningin-moeder Wilhelmina, koningin Juliana en de prinsesjes droegen allemaal een ‘Maison Linette’.

Meer van deze tijd is de elegantie en verfijning van de tegenwoordig in Nuland gevestigde Adrianus van den Krommenacker. Hij bleek als klein kind al bijzonder geïnteresseerd in prinsessenjurken, maar door zijn zangtalenten dreigde hij aanvankelijk voor de mode verloren te gaan. Het lot besliste anders. Vanaf 2001 maakt Addy couture en zijn creaties zijn inmiddels gedragen door de hele wereld. Als het aan hem ligt, gaat hij nog minstens tot zijn 80ste door met ontwerpen.

Voor ontwerper Karin Slegers uit Sint-Michielsgestel moet kleding prettig draagbaar zijn. Niet alleen maar mooi, maar vooral ook praktisch, draagbaar en liefst onverwoestbaar. En de kans is groot dat je een echte ‘Slegers’ hebt gezien. Ze maakt namelijk ‘corporatie fashion’, ofwel bedrijfskleding en heeft medewerkers van de Albert Heijn, Center Parcs en de Efteling in het nieuw gestoken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden